Probleme penalitati banci

Intrebare: Am un credit cu ipoteca care a ajuns de la 6.000 euro la 12.000 euro dupa 5 luni de neplata la o societate nebancara. Ei au depus actele la executor am primit 2 luni de gratie dupa care spun ei va veni executarea imobilului la un pret foarte mic sa-si recupereze imprumutul. Sunt singura sotul a decedat in februarie si trebuie sa ma descurc singura cu fiul meu.Ce solutie este in cazul meu?

Raspuns C.A.Coltuc

www.coltuc.ro

avocat@coltuc.ro

0745150894

Scopul acestei reglementari privind penalitatile este de a proteja clientii impotriva abuzurilor din partea institutiilor de credit. Spre exemplu, au existat cazuri in care pentru 1 cent restant au fost calculate penalizari de cateva zeci de euro.

Astfel, conform noilor reglementari, nu se pot aplica dobanzi penalizatoare decat la partea de credit restant, nu si la dobanzile restante aferente. In plus, pentru cei aflati in situatii dificile speciale, nivelul dobanzii penalizatoare este plafonat la o valoare maxima.

Mai exact, legea 288/2010 precizeaza, la Art 38:

(2) Dobanda penalizatoare se calculeaza pe baza de procent fix si se aplica la sumele restante in conformitate cu prevederile contractului de credit, cu exceptia sumelor provenite din calculul dobanzii.
(3) Rata dobanzii aplicabila in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restanta, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una dintre urmatoarele situatii: somaj, reducere drastica a salariului, deces. Prin reducerea drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia. Aceasta dobanda va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mica de 6 luni.

In cazul situatiei dvs particulare, faptul ca datoria s-a dublat in numai 5 luni de neplata a ratelor arata fie ca nivelul dobanzii penalizatoare a fost stabilit la un nivel foarte mare, fie nu a fost calculat corect.

Mai mult, avand in vedere faptul ca sotul dvs a decedat la inceputul anului, timp de cel putin 6 luni dobanda penalizatoare nu ar fi trebuit sa depaseasca cu mai mult de 2 procente rata dobanzii curente a creditului.

In acest caz, este recomandabil sa solicitati bancii sau IFN-ului de la care ati contractat imprumutul o recalculare a sumelor datorate. De asemenea, puteti inainta o sesizare catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sau puteti merge in instanta.

Lasă un comentariu