avocat franta – Class action a la Roumaine

Astfel, competenta functionala intr-o asemenea actiune apartine tribunalului (pina acum, in procesele contraventionale declansate de ANPC se pronunta judecatoria), iar hotarirea tribunalului este supusa numai apelului. Se poate spune ca, in acest fel, scurteaza durata procesului, eliminindu-se recursul (care, oricum, ar fi vizat numai legalitatea hotaririi, nu si faptele) – avocat franta

Trebuie observat, de asemenea, ca actiunile de la art. 12-13 (constatarea clauzelor abuzive cu titlu de contraventie, la cererea ANPC; constatarea clauzelor abuzive la cererea asociatiilor pentru protectia consumatorilor, cu titlu de “recurs colectiv” sau class action) au in vedere doar contractele de adeziune, nu si contractele obsinuite, si au in vedere toate contractele de adeziune din aceeasi clasa ale aceluiasi consumator; spre exemplu, este vorba de toate contractele de credit de retail ale unei banci, toate politele de asigurare ale unei societati de asigurare, toate contractele de leasing ale unei societati de leasing, toate contractele, biletele, tichetele etc. ale unui comerciant, in masura in care sunt vindute consumatorilor.

Alte citeva amanunte tehnice:

– consumatorii, simpli particulari, individual sau in alianta procesuala, vor putea in continuare sa atace contractele cu profesionistii, invocind nulitatea clauzelor abuzive si lipsa lor de efecte; acest gen de actiuni individuale se vor judeca la tribunal sau, dupa caz, la judecatorie, dupa valoarea pricinii;

– vor putea fi atacate direct de catre consumatori atit contractele de adeziune, cit si contractele obisnuite (altele decit cele de adeziune, pre-formulate), in masura in care acestea contin clauze abuzive;

– efectele hotaririlor favorabile consumatorilor in astfel de actiuni individuale nu vor avea consecinte erga omnes, in orice caz, nu direct (ele se vor putea impune si in alte cazuri identice sau similare prin efect de putere de lucru judecat, forta de persuasiune a argumentelor sau cutuma judecatoreasca).

Reamintesc ca Legea 193/2000 a fost temeiul unui mare numar de procese care au implicat, de o parte a baricadei, bancile, si de cealalta parte, ANPC si clientii bancilor. Cele mai multe procese cu acest temei legal au fost procese contraventionale, declansate de ANPC, in vederea santionarii contraventionale a bancilor si a eliminarii din contracte a clauzelor abuzive. La aceste procese de tip contraventional, uneori au intervenit si consumatorii. Au existat si procese formulate direct de consumatori, individual sau in alianta procesuala. Daca in litigiile cu declansate de ANPC, bancile au avut cistig de cauza intr-o proportie de maxim 15%, in litigiile declansate direct de consumatori, procentul de pierdere suferita de banci a fost apropiat de 100%, doar foarte putine procese, practic 2-3, fiind cistigate de bani. Foarte multe hotariri pronuntate in procese din ambele categorii sunt, in prezent, irevocabile. Cu toate acestea, bancile au continuat sa utilizeze contractele in care s-au constatat clauze abuzive, sub motiv ca hotaririle respective, chiar irevocabile, nu au efect erga omnes, ci numai efecte limitate la speta (inter partes).

Asa ca, noua formula a art. 13 din Legea 193/2000 care extinde efectul de constatare a clauzelor abuzive, de nulitate a acestora si de modificare obligatorie la toate contractele de adeziune din aceeasi categorie de business a aceluiasi profesionist este foarte bine venita, pentru ambele parti ale razboiului si pentru autoitatea administrativa. Din pacate, in legatura cu procesele irevocabil cistigate sau pierdute de banci in procesele privind clauzele abuzive nu se poate spune ca au acest efect general, intrucit noul art.13 din Legea 193/2000 nu se poate aplica retroactiv.

Singura solutie ar fi ca, in aceste cazuri, beneficiind si de jurisprudenta creata, se se formuleze noi actiuni de catre asociatiile de protectia consumatorilor sau sa se declanseze noi procese contraventionale de catre ANPC. De fapt, pentru a calma spiritele “pe piata”, chiar devin necesare ca aerul aceste actiuni. In privinta actiunilor de tip contraventional (cele in care ANPC cere constatarea si sanctionarea contraventiei  de inserare si utilizare a clauzelor abuzive in contractele de adeziune) aflate in curs, probabil ca cel mai intelept ar fi ca ele sa se suspende in vederea pregatirii unui proces contra tuturor profesionistilor care au in contratele lor de adeziune clauze abuzive si sunt sau ar urma sa fie supusi unei astfel de actiuni.

blog Piperea

Lasă un comentariu