Desi retras din cabinetul sau de avocatura pe perioada ministeriatului, numele sau nu a disparut de pe firma. Predoiu nu a raspuns niciodata la acuzele din presa referitoare la o licitatie pentru MJ, finalizata in timpul mandatului sau, care a fost castigata de o firma la care a fost asociat socrul sau – cabinet avocatura
De asemenea, poate cineva va fi curios cine a semnat demararea procedurii pentru rapire internationala de copii impotriva unui sot intr-un caz intens mediatizat anul trecut si de la ce casa de avocatura era avocatul care l-a reprezentat pe celalalt sot. Si tot aici, mai arat un lucru: poate cineva va analiza vreodata cine sunt parlamentarii care in timpul mandatului de ministru al justitiei al lui Predoiu au ajuns notari publici (notarii sunt, in anumite aspecte ale carierei lor, sub autoritatea MJ) creindu-se astfel cel putin aparenta unei legaturi nepotrivite intre ministru care propundea proiecte si parlamentarii-notari care votau asupra lor.
Nu stiu cum se face ca in 2006 a fost nevoie de reducerea numarului de secretari de stat de la MJ de la patru la doi, chipurile pentru a face economie. Insa, proaspat numit in Guvern, Predoiu primeste din nou patru posturi de SS (unul i-a revenit unui presedinte de curte de apel, si nu voi intelege niciodata cum unul din cei 15 judecatori care ar fi trebuit sa fie cei mai tari magistrati din justitia romana a acceptat un post de subordonat al unui membru al executivului), dar mai si inventeaza un post de sub-secretar de stat, functie in care ajunge fostul sau partener.
Revin la subiect: Predoiu nu a sprijinit in niciun fel Strategia de intarire a integritatii din justitie elaborata de noi in premiera pentru un sistem de justitie din Europa, iar cand am declarat anul trecut „Toleranta zero la coruptia din justitie” nu a avut niciun semnal de incurajare. Din contra, se intalnea cu magistrati sau cu sefi din instante spunandu-le cum ajung la el informatii despre coruptia din justitie – acum, de ce si cine ii trimitea lui asa ceva, eu nu indraznesc sa intreb, caci banuiesc. Dar ce competenta avea el in aceasta directie, asta nu inteleg.
Inca ceva trebuie mentionat aici: acelasi ex-ministru Predoiu a refuzat constant sa sustina eliminarea pensiei de serviciu a magistratilor corupti. Asta, desi insusi CSM a cerut-o. Nu-i nimic, avem in prezent magistrati care au iesit de la mititica ce isi incaseaza pensia. Si, mai mult, unii fosti magistrati, condamnati pentru coruptie, fac avocatura bine mersi. Si asta i se “datoreaza” unui ministru pentru care integritatea parea un cuvant cu care se trezeste si cu care se culca.
Site-ul MJ abunda de comunicate de presa cu privire la laudarea actiunilor Curtii de Apel Timisoara. Partizanatul unui secretar de stat cu aceasta curte este vizibil. Dar cand la acea curte a fost arestat vicepresedintele, MJ – promotor al anticoruptiei – nu a avut nicio reactie de dezavuare.
Despre sms-urile trimise unor membri CSM la adresa altor membri CSM, pentru a-i discredita pe acestia din urma si pentru a baga raca intre membrii principalului organism vazut de Predoiu drept concurent cu el, nu mai vorbesc. E de-a dreptul declansant.
In concluzie:
In realitate, Predoiu a nascut strategii, a initiat memorandumuri si a avut declaratii publice mimand intentii. S-a ferit sa isi asume actiuni si intotdeauna a aratat ca responsabilitatile ar reveni altor institutii. Parerea mea este ca a fost un om interesat doar de propria imagine.
Cat de multe s-au schimbat in justitia romana prin implicarea lui Predoiu, recunosc ca eu nu pot aprecia in mod obiectiv. Pentru ca ma impiedica sentimentul pe care il am cand vad atata ipocrizie stravezie in limbajul dublu al celui ce a fost … doar inca un ministru al justitiei.
Sursa: Cristidanilet.wordpress.com