www.avocat.net – Care sunt etapele de parcurs pentru obtinerea suspendarii activitatii unei societati

Prima etapa se deruleaza la Registrul Comertului pentru inregistrarea mentiunilor privind suspendarea temporara/reluarea activitatii societatilor comerciale. Trebuie mentionat ca, potrivit art. 237 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicata, durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani-www.avocat.net

Pentru indeplinirea procedurii este necesar:

  • sa aveti nevoie de o cerere de inregistrare in original,
  • decizia asociatului unic privind suspendarea temporara a activitatii, tot in original.
  • Daca este cazul, imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale, de asemenea in original.

Sunt necesare dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale, adica taxa judiciara de timbru, in original, timbre judiciare taxe de registru; tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Decizia asociatului unic trebuie sa cuprinda antetul firmei, numar si data, semnaturile persoanelor abilitate. De asemenea, in preambul se va preciza indeplinirea conditiilor de validitate a deciziei, conform dispozitiilor legale sau statutare.

In cazul in care actul modificator este un act aditional in forma autentica, nu se va mai depune si decizia asociatului unic in baza careia acesta a fost incheiat. Decizia asociatului unic va contine durata suspendarii/momentul reluarii activitatii.

Pentru cea de-a doua etapa, in urma suspendarii activitatii urmeaza obtinerea aprobarii utilizarii regimului de declarare derogatoriu la nivelul Administratiei finantelor publice in evidenta careia se afla societatea.

In baza prevederilor O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Ordinului presedintelui ANAF nr. 1221/2009, societatea poate beneficia de regimul derogatoriu privind depunerea declaratiilor fiscale in caz de inactivitate temporara pentru perioade de 1-3 ani consecutivi-www.avocat.net

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii. Acestia trebuie sa nu figureze, la data aprobarii cererii, cu ob fiscale restante catre bugetul general consolidat, sa nu desfasoare niciun fel de activitate, sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare si/sau venituri exceptionale.

Totodata, sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, sa nu fie in curs de solutionare o cerere de rambursare sau de restituire a impozitelor taxelor si contributiilor. Foarte important sa nu fie in curs de derulare a unui control fiscal.

Cererea de solicitare a regimului de declarare derogatoriu se depune la organul fiscal teritorial, iar in termen de 30 zile organul fiscal va comunica in scris agentului economic aprobarea sau respingerea regimului de declarare derogatoriu functie de indeplinirea obligatiilor fiscale din evidenta pe platitor.

Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu