avocat CCR – Curtea se va pronunta asupra tuturor hotararilor Parlamentului

In 18 iulie, Parlamentul a adoptat, cu 159 de voturi pentru si sapte abtineri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei.

 

Legea prevedea atat aprobarea, cat si modificarea OUG nr. 38/2012, in sensul ca CCR se va putea pronunta asupra hotararilor Parlamentului, insa doar asupra celor cu caracter normativ sau care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale. In acelasi timp, CCR nu se va pronunta asupra hotararilor care vizeaza autonomia interna a Parlamentului sau a celor privind acte juridice cu caracter individual.

Totusi, in urma unei sesizari depuse de PDL, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, la 19 septembrie, ca aceasta lege este neconstitutionala, decizia fiind definitiva si irevocabila. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate e prezentata in Decizia CCR nr. 738/2012, publicata luni in Monitorul Oficial nr. 690.

Lasă un comentariu