DIVORT, PARTAJ, PENSIE ALIMENTARA

Cererea de divort poate fi introdusa de oricare dintre soti. Prezenta fizica a partilor in procesul de divort este necesara, ceruta de Art. 614, C. p. c: „In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.”

Atunci cand ati depus o cerere de divort aveti obligatia sa va prezentati in persoana in fata instantei de fond. Daca va aflati in imposibilitatea de a va prezenta personal din motiv de boala sau va aflati in executarea unei pedepse privative de libertate, sunteti pus sub interdictie sau aveti resedinta in strainatate, puteti fi reprezentat prin mandatar.

Exista doua modalitatide a obtine divortul: divortul prin instanta si divortul pe cale administrativa.

In cadrul divortului prin instanta, in ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatorias. Regula este ca instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.

In calitate de titular al cererii de divort, aveti obligatia sa va prezentati la judecarea in prima instanta a cererii. In caz de nerespectare a acestei obligatii, cererea dumneavoastra va fi putea fi respinsa ca nesustinuta.

Instanta se pronunta prin hotarare asupra cererii de divort. Impotriva hotararii puteti declara apel si respectiv recurs, in termen de 15/30 de zile de la comunicare. Nu este supusa nici unei cai de atac hotararea pronuntata in cererea de divort intemeiata pe acordul ambilor soti.

Fiind o actiune disponibila, in orice faza a procesului, poate interveni impacarea partilor, fapt ce stinge actiunea de divort. In aceeasi calitate, aveti posibilitatea sa renuntati la cererea de divort pe tot parcursul judecatii in fata instantei de fond.

Din punct de vedere psihic, divortul are efecte traumatizante asupra fostilor parteneri, dar mai ales asupra copiilor in cauza. Acestia din urma risca sa ramana cu o serie de traume in urma separarii de unul din parinti, intervenind un gol relational, chiar si complexe de stigmatizare si inferioritate sociala. Totusi, in foarte multe privinte, divortul reprezinta iesirea dintr-o stare de lucruri anormala, stare care afecteaza mult mai adancit si, uneori ireversibil, dezvoltarea viitoare a copiilor din respectiva casatorie.

Desi o decizie extrem de importanta, cu urmari profunde, divortul reprezinta, totusi, o modalitate de a incepe un nou drum, atunci cand casatoria a marcat intrarea intr-o serie semnificativa de erori in cadrul familiei.

3 comentarii la „DIVORT, PARTAJ, PENSIE ALIMENTARA”

  1. DACA FOSTUL SOT ARE PE LINGA SERVICIU LA O FIRMA SI UN PF , EL ACUM DUPA DIVORT PLATESTE PENSIE ALIMENTARA PTR COPIL NUMAI DE LA FIRMA DE UNDE LICREAZA DE LA PF. NU . INTREBAREA MEA ESTE DACA TREBUIE SA PLATEASCA SI DE LA PF. UL CE- L ARE SI UNDE SA MA ADRESEZ CE PASI TREBUIE URMATI. VA MULTUMESC
    RALUCA STOIAN

  2. Buna ziua,
    am dvortat de sotul meu si s-a stabilit pensie alimentara 50% din salariu. Daca el are deja poprire pe salariu 30%, eu cat voi primi pensie alim?
    Multumesc

Lasă un comentariu