Infractiuni sexuale

INFRACTIUNI SEXUALE. DELIMITARE

Sentinta penala nr. 1396/28.09.2004

Prin sentinta penala nr. 775/25.05.2004, pronuntata de Judecatoria Slatina, inculpatul C.L. a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 6 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunilor de viol si lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art. 189 alin. 1 si art. 197 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit.b si art. 33 lit. a din Codul penal. În baza art. 65 alin. 1 din Codul penal, s-a aplicat inculpatului pedeapsa complimentara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit a si b din Codul penal, pe o durata de 3(trei) ani, dupa executarea pedepsei. Inculpatul a fost obligat la daune morale in suma de 50.000.000 lei catre partea civila I.A.K., la 2.000.000 lei cheltuieli judiciare catre stat si la 3.000.000 lei cheltuieli judiciare catre partea civila/partea vatamata I.A.K..

Impotriva sentintei au formulat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina si inculpatul, iar prin decizia penala nr. 286/13.07.2004, pronuntata de Tribunalul Olt, a fost admis apelul Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina, desfiintandu-se sentinta penala nr. 775/25.05.2004 a Judecatoriei Slatina sub aspect penal si fiind trimisa cauza spre rejudecare aceleiasi instante.

S-a retinut ca prima instanta a facut o incadrare juridica corecta pentru infractiunile de viol si lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art. 189 alin. 1 si art. 197 alin. 1 din Codul penal, dar sentinta este neegala, intrucat nu s-a pus in discutia partilor, potrivit dispozitiilor art. 336 din Codul de procedura penala, extinderea procesului penal împotriva inculpatului si pentru savîrsirea infractiunii de perversiune sexuala, prevazuta si pedepsita de art. 201 alin. 4 din Codul penal, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit.b din Codul penal, din continutul rechizitoriului si din probele administrate rezultand ca inculpatul a intretinut cu victima si acte sexuale anormale, prin constrangere. S-a mai retinut ca infractiunile pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului nu justifica aplicarea unui spor de pedeapsa si s-a respins apelul incuulpatului, referitor la gresita individualizare a pedepselor, ca nefondat.

Din examinarea materialului probator administrat atat in faza urmaririi penale, cat si in faza de judecata si anume: declaratiile inculpatului (filele 28-33 d.u.p., fila 19 d.p.i. nr. 4042/2004), ale partii vatamate I.A.K. (fila 9 d.u.p., fila 17 d.p.i. nr. 4042/2004), si ale martorilor S.C.A., V.M.G. si I.A. (filele 14-25 d.u.p., filele 18,26 d.p.i nr. 4042/2004), precum si raportul de constatare medico-legala nr. 109/E/02.03.2004, intocmit de Serviciul Judetean de Medicina Legala Olt (fila 11 d.u.p.) instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

In ziua de 03.02.2004, partea vatamata I.A.K. se afla in imobilul tatalui sau, situat in municipiul Slatina, Caminul nr. 2 garsoniere S.C. Alro S.A. Slatina, parter. Seara, inculpatul a venit la tatal victimei, martorul I.A., si dupa ce a observat-o in interiorul garsonierei, l-a invitat pe acesta la restaurantul Tom si Gery, unde, intre orele 21.00-23.00, impreuna si cu martorul V.M.G., au consumat bere, pe cheltuiala inculpatului. Profitand de retragerea martorului V.M.G., inculpatul s-a oferit sa-l insoteasca, lasand in incinta restaurantului pe numitul I.A..

Inculpatul a mers in imobilul martorului I.A., patrunzand cu forta in interiorul locuintei, sub pretextul luarii unor bunuri mobile, iar prin violente si amenintari ca la usa locuntei asteapta alti 4-5 barbati, in cazul unei opozitii, a intretinut cu victima un raport sexual normal.

Dupa circa 20 de minute, inculpatul a fortat-o pe partea vatamata I.A.K. sa mearga in garsoniera concubinei sale, martorul S.C.A., unde, dupa ce a incuiat usa prin interior, ascunzand cheile, a intretinut acte sexuale cu partea vatamata, orale si anale, cerandu-i concubinei sa-l lase in pace.

Tipetele victimei au fost auzite de martorul V.M.G., iar, dupa cererile partii vatamate si insistentele numitei S.C.A., in jurul orelor 05.00 dimineata, inculpatul a descuiat usa si i-a permis victimei sa plece.

Pentru a retine aceasta situatie de fapt, instanta a coroborat declaratiile inculpatului date in cursul urmaririi penale si in fata instantei, cand a recunoscut savarsirea faptelor, cu declaratiile martorilor S.C.A., V.M.G. si I.A., audiati in faza urmaririi penale si/sau cercetarii judecatoresti. S-a mai retinut ca, potrivit concluziilor raportului de constatare medico-legala nr. 109/E/02.03.2004, intocmit de Serviciul Judetean de Medicina Legala Olt, partea vatamata prezenta leziuni traumatice ce ar fi putut fi produse prin lovire de corpuri contondente, compresiune cu degetele si zgariere cu unghiile, in data de 03/04.02.2004, iar la nivelul regiunii anale trei fisuri ce confirma consumarea unui act sexual anal. In fundurile de sac vaginale au fost gasiti frecvent spermatozoizi, in confirmarea unui act sexual vaginal.

Fapta inculpatului C.L., care, in ziua de 03/04.02.2004, a consumat un act sexual cu partea vatamata I.A.K., prin constrangere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, prevazuta si pedepsita de art. 197 alin. 1 din Codul penal.

Forma de vinovatie cu care a fost savarsita fapta este intentia directa, in acceptiunea art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a din Codul penal, inculpatul prevazand rezultatul si urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte. Totodata, din probatoriul administrat reiese lipsa consimtamantului persoanei vatamate, nefiind probat acordul acesteia.

Fapta inculpatului C.L., care, in ziua de 03/04.02.2004, a lipsit de libertate, nelegal, pe partea vatamata I.A.K., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazuta si pedepsita de art. 189 alin. 1 din Codul penal.

Forma de vinovatie cu care a fost savarsita fapta este intentia directa, in acceptiunea art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a din Codul penal, inculpatul prevazand rezultatul si urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte. Totodata, din probatoriul administrat reiese lipsa consimtamantului persoanei vatamate, nefiind probat acordul acesteia.

Fapta inculpatului C.L., care, in ziua de 03/04.02.2004, a consumat acte sexuale anormale, anale si orale, cu partea vatamata I.A.K., prin constrangere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de perversiune sexuala, prevazuta si pedepsita de art. 201 alin. 4 din Codul penal.

Forma de vinovatie cu care a fost savarsita fapta este si aici intentia directa, in acceptiunea art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a din Codul penal, inculpatul prevazand rezultatul si urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte, din probatoriul administrat reiesind lipsa consimtamantului persoanei vatamate, nefiind probat acordul acesteia.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica, se vor avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptelor, urmarile produse, atingerea adusa valorilor sociale ocrotite si circumstantele reale de savârsire, faptul ca inculpatul are antecedente penale, nefiind la primul conflict antisocial major.

Instanta va constata existenta starii de recidiva postexecutorie, conform art. 37 alin. 1 lit. b din Codul penal, dupa executarea mai multor pedepse cu inchisoarea mai mare de 6 luni, intre care si pedepsa inchisorii de 4 ani si 6 luni, la care a fost condamnat prin sentinta penala nr. 4483/09.12.1998 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu, definitiva, inculpatul savarsind cu intentie noi infractiuni, pentru care pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea mai mare de 1 an.

Pentru aceste considerente, in baza art. 197 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b din Codul penal, va condamna pe inculpatul C.L., detinut in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, la pedeapsa inchisorii de 6 (sase) ani, pentru savarsirea infractiunii de viol.

În temeiul art. 65 alin. 1 din Codul penal, va aplica inculpatului pedeapsa complimentara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit a si b din Codul penal, respectiv dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 4(patru) ani, dupa executarea pedepsei.

În baza art. 189 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b din Codul penal, va condamna pe inculpatul C.L., la pedeapsa inchisorii de 5 (cinci) ani, pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal.

În temeiul art. 201 alin. 4 din Codul penal, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b din Codul penal, va condamna pe inculpatul C.L., la pedeapsa inchisorii de 5 (cinci) ani, pentru savarsirea infractiunii de perversiune sexuala.

În baza art. 65 alin. 1 din Codul penal, va aplica inculpatului pedeapsa complimentara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit a si b din Codul penal, respectiv dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 3(trei) ani, dupa executarea pedepsei.

În temeiul art. 33 lit. a si 34 lit. b din Codul penal, va contopi pedepsele aplicate si va dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa de 6(sase) ani inchisoare.

Instanta constata ca infractiunile pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului prin prezenta – viol, lipsire de libertate in mod ilegal si perversiune sexuala – nu justifica aplicarea unui spor de pedeapsa, fiind circumscrise unei corecte incadrari juridice a situatiei de fapt probata, astfel cum temeinic a retinut si instanta superioara, in considerentele deciziei penale nr. 286/13.07.2004 pronuntata de Tribunalul Olt, prin care a fost admis apelul Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina si s-a desfiintat sentinta penala nr. 775/25.05.2004 a Judecatoriei Slatina, cu privire la infractiunile de viol si lipsire de libertate in mod ilegal, retinute eronat prin sentinta penala desfiintata si care sanctionau aceeasi situatie de fapt.

În baza art. 71 din Codul penal, va interzice inculpatului, pe durata executarii pedepsei, drepturile prevazute de art. 64 din Codul penal.

În temeiul art. 35 alin. 3 din Codul penal si art. 65 alin. 1 din Codul penal, va aplica inculpatului pedeapsa complimentara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit a si b din Codul penal, respectiv dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 4(patru) ani, dupa executarea pedepsei.

În baza art. 88 din Codul penal va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive a inculpatului, de la 03.03.2004 la zi.

În temeiul art. 350 din Codul de procedura penala, va mentine starea de arest a inculpatului.

În baza art. 191 alin. 1 din Codul de procedura penala, va obliga inculpatul la plata sumei de 200.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Lasă un comentariu