Investitorii şi brokerii cer în cor de doi ani eliminarea declaraţiilor trimestriale la fisc. Când în sfârşit au obţinut asta, statul le cere să plătească 16% anticipat pe orice tranzacţie cu profit chiar dacă pierderile din alte tranzacţii pot fi mai mari. Fiscul nu poate spune câţi bani a colectat în ultimii ani de pe bursă.
Piaţa de capital aştepta de la noul guvern reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte declararea şi plata impozitului pe câştigurile din tranzacţiile derulate pe bursă şi din investiţiile în fonduri mutuale. În schimb a primit impozit anticipat de 16% pe orice tranzacţie câştigătoare derulată pe bursă şi regularizarea profiturilor la final de an, măsură care ar putea face şi mai mult rău pieţei decât formulele de impozitare de până acum, susţin brokerii.
Pe piaţa de capital mai sunt doar câteva mii de investitori activi după ce criza financiară din 2008 le-a adus pierderi mari deţinătorilor de acţiuni, iar noile reguli de impozitare stabilite la jumătatea lui 2010, care obligau investitorii să meargă de patru ori pe an la Fisc pentru a-şi declara profiturile, i-au determinat pe mulţi să renunţe la tranzacţiile bursiere. În aceste condiţii, statul nu se poate aştepta ca românii să se înghesuie să cumpere acţiuni în oferte pe care îşi propune să le deruleze, iar piaţa de capital nu are nicio şansă de a se dezvolta şi de a deveni o alternativă de finanţare a economiei.
În schimb, reprezentanţii ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) spun că nu există date centralizate privind impozitul colectat din tranzacţii bursiere în ultimii ani.
„La nivelul fiecărei administraţii financiare există astfel de date privind colectările strict pe tranzacţii bursiere, însă sunt zeci de administraţii şi trebuie să le cerem aceste date de la fiecare în parte”, au explicat pentru ZF reprezentanţii ANAF.
În aceste condiţii, cum poate evalua Ministerul Finanţelor cât de eficientă este impozitarea aplicată pe piaţa de capital dacă nu are date centralizate cu sumele colectate din acest impozit în ultimii ani?
Guvernul elimină declaraţiile trimestriale la ANAF, dar cere impozit de 16% pe orice tranzacţie cu profit
Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal care a ajuns miercuri pe masa Guvernului, investitorii vor fi scutiţi de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit, însă va fi introdusă reţinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzacţie în profit.
Intermediarii vor determina şi câştigul sau pierderile înregistrate de client într-un an. Totodată, brokerii şi administratorii de fonduri vor fi obligaţi să îşi informeze în scris clienţii cu privire la profitul sau pierderea înregistrată, precum şi impozitul calculat şi reţinut ca plată anticipată, pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul care s-a încheiat.
Chiar dacă aceste modificări simplifică procedurile pe care trebuie să le deruleze investitorii, aceştia vor fi obligaţi să plătească impozit pe orice tranzacţie câştigătoare chiar dacă în alte tranzacţii vor obţine pierderi, iar pierderile vor fi deduse din profituri abia la sfârşitul anului. Astfel, investitorii vor fi permanent în postura de creditori ai statului şi vor avea de recuperat bani, ceea ce va face ca sumele disponibile pentru investiţii noi să fie mai mici şi va duce la tranzacţii mai mici pe bursă, explică brokerii.