Taxa de poluare auto

PROCEDURA DE RESTITUIRE A TAXEI DE PRIMA INMATRICULARE/POLUARE AUTO

Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE) a decis ca legislatia europeana interzice statelor membre sa ia masuri de taxare in exces a unor produse preovenind din alte state, in favoarea celor de provenienta autohtona. „Aceasta interdictie cauta sa garanteze neutralitatea totala a sistemului intern de taxe din punctul de vedere al concurentei intre produsele autohtone si cele importate”, explica CJUE.

Potrivit opiniei juridice poate fi solicitata restituirea taxelor de poluare incasate in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008, considerata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene ca fiind nelegala, astfel ca cetatenii care vor returnarea taxei de prima inmatriculare trebuie sa faca cerere , iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei.

„Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate din alte state membre”, a decis, in 7 aprilie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

Deciziile Curtii de Justitie a UE sunt executorii si general obligatorii pentru toate statele membre, si in cadrul fiecarui stat membru, pentru toate autoritatile acestuia: legislative, executive, judecatoresti.

Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, in functie de pozitia Ministerului de Finante.

I. Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa esta contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.

Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP Judetene, insotita de urmatoarele documente:

a) Copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);

b) Copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman. Copia va fi certificata cu mentiunea „conform cu originalul ” de catre personalul care preia documentele, iar originalul se restituie contribuabilului;

c) Copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului. Copia va fi certificata cu mentiunea „conform cu originalul ” de catre personalul care preia documentele, iar originalul se restituie contribuabilului;
d) Copie dupa C.I/B.I (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).

avocat@coltuc.ro

0745150894

Lasă un comentariu