In cadrul notei de fundamentare se arata ca OSIM a avut in ultimii 3 ani o diminuare de personal de cca 30%, ceea ce pune extrem de serios in discutie capacitatea institutionala de a indeplini obligatiile legale si administrative pe plan national si international.In fapt, din cei 234 de angajati, un numar de 9 specialisti OSIM – examinatori si informaticieni au fost detasati pentru o perioada de 2 ani in
baza unei conventii cu Oficiul Comunitar de Marci Design de la Alicante – Spania, ca obligatie decurgand din Acordul de colaborare dintre OHIM si administratia nationala de proprietate industriala – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, deci in prezent OSIM functionand cu un numar de 225 de angajati- Avocat marci
Corpul examinatorilor de brevete, deja restrans, este imbatranit si se va diminua in ritmul actual si mai mult in anii urmatori. In timp ce numarul de examinatori s-a diminuat considerabil prin reducerile de personal, numarul cererilor de brevet de inventie depuse de inventatorii romani a crescut cu cca 35% in ultimii 2-3 ani, urmare politicii de promovare a inovarii impuse si de Uniunea Europeana, ceea ce creste presiunea asupra activitatii de examinare, in urma careia brevetele ar trebui sa se acorde cu maximum de celeritate.
Solicitarea revenirii la numarul de 252 de persoane, stabilit de H.G. nr. 1634/2009 privind organizarea si functionarea MECMA si H.G. nr. 1396/2009 de modificare a H.G. nr. 573/1998 privind organizarea si functionarea OSIM, se bazeaza pe faptul ca atributiile, competentele si responsabilitatile pe care le implica majoritatea posturilor solicitate sunt de stricta necesitate si se desfasoara pe domenii tehnice de specialitate. Pentru desfasurarea tuturor atributiilor de examinare si acordare a protectiei juridice a drepturilor de proprietate industriala descrise mai sus, sunt absolut necesare si activitati specifice proprietatii industriale desfasurate de catre alti specialisti cu pregatire in domeniu, respectiv juristi, informaticieni si economisti.
Totodata se are in vedere si un minimum de personal auxiliar care sa indeplineasca activitatile administrative absolut necesare functionarii institutiei. Neangajarea urgenta de specialisti tineri care sa acumuleze treptat cunostintele personalului cu experienta si sa le preia, ar compromite in mod grav – daca nu iremediabil – viitorul activitatii de baza a institutiei si implicit a inovarii din Romania.