Vize USA – proceduri

De fiecare data cand mi-am programat excursiile in afara tarii, grijile inainte de plecare includeau biletul de avion, cazare, cat timp voi putea sa stau, ce sa vad si alte ganduri din aceasta serie. Anul acesta, cand am luat decizia de a petrece sarbatorile de iarna in Statele Unite, brusc prioritatile in materie de griji s-au schimbat si in fruntea listei de griji era…VIZA SUA.

Mai obtinusem in anii trecuti viza pentru China (iata cum se obtine viza pentru China), care este mai mult o formalitate, insa despre viza SUA circula tot felul de povesti si ai impresia ca trebuie sa indeplinesti niste standarde extrem de inalte pentru  a o obtine.

De aceea, in articolul de astazi, o sa va povestesc la cald (deoarece chiar ieri am avut interviul pentru viza) despre procesul de aplicare pentru viza SUA si despre interviul pentru obtinerea vizei de turism pentru Statele Unite.

Va povestesc toate acestea pentru a va scuti de emotiile inutile si stres nefondat cand va veti afla in situatia mea.

Daca aplicarea pentru viza va duce cu gandul la cozile fara sfarsit si la o mare de oameni care asteapta cu orele trebuie sa stiti ca acum procesul s-a schimbat foarte mult si ca aproape totul (mai putin partea finala, interviul) este online. Mai mult, website-ul ambasadei este un instrument foarte eficient si unul dintre cele mai complete website-uri institutionale pe care le-am accesat (dovada ca nu am simtit nevoia sa dau un telefon la ambasada pentru detalii suplimentare).

Asadar, daca va hotarati ca vreti sa mergeti in SUA in calatorie, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va documentati in aceasta enciclopedie care este website-ul ambasadei pentru a afla tot ceea ce aveti de facut.

Acolo veti vedea ca viza de turist (Non-Immigrant Tourist Visa) are indicativul B2 si ca primul pas in obtinerea vizei este sa faceti o vizita la Banca Transilvania pentru a achita taxa de viza (140 dolari) si taxa de PIN pentru apelul telefonic pentru programarea la interviu (11 dolari). PIN-ul pentru apelul telefonic poate fi achitat si in momentul in care sunati, folosindu-va cardul, insa pentru siguranta va sfatuiesc sa scapati de amandoua platile la Banca Transilvania.

Apoi, inainte de a suna pentru programarea la interviu, trebuie sa completati formularul electronic DS-160. Acesta va include toate datele personale, datele si motivul calatoriei, precum si backgroundul educational si profesional. Formularul poate avea intrebari diferite de la persoana la persoana asa ca este bine ca inainte sa il incepeti sa fiti pregatiti la orice.

Atentie, pana sa incepeti completarea formularului, asigurati-va ca aveti aproape :

O fotografie in format digital, patrata, minim 600 x 600 pixeli si maximum 1200 x 1200 pixeli, format JPG, maximum 240 Kb.  Daca cumva fotografia nu va este acceptata de aplicatie cei de la Ambasada SUA va pun la dispozitie un program foarte interesant care va modifica poze astfel incat sa fie acceptata de aplicatia electronica. Daca nici in acest caz fotografia nu va este acceptata, atunci puteti incarca aplicatia fara poza si sa mergeti cu poza in format fizic, la interviu. Fotografia in format fizic trebuie sa aiba 5×5 cm.
Pasaportul ;
Biletul de avion, rezervarile pentru cazare si o persoana de contact (puteti solicita o persoana de la hotel) ;

Apoi puteti incepe completarea formularului care are pagini succesive, pornind de la informatii generale, de identificare si pana la detalii personale, informatii despre parinti, educatie, experienta profesionala din ultimii 5 ani (posibil sa vi se ceara inclusiv numele fostilor sefi) si in final intrebari care sa verifice daca sunteti sau daca aveti legaturi cu grupari teroriste. Nu uitati sa salvati fiecare pagina completata, deoarece daca vi se intrerupe conexiunea veti putea recupera formularul salvat folosind numarul aplicatiei (vi se afiseaza de la inceput si este recomandat sa il imprimati).

Odata formularul finalizat si printata confirmarea, puteti suna la numarul de telefon 0371.720.053 pentru programarea la interviu. Veti introduce codul PIN trecut pe chitanta celor 11 dolari de la banca si operatorul va solicita numarul pasaportului si numarul confirmarii formularului.

In Romania programarea la interviu dureaza cam 2 saptamani (cca 13 zile), timp in care nu ai voie sa lenevesti deoarece vei construi dosarul pentru viza. Eu am strans un teanc de documente de la diferite persoane si institutii, insa nu mi-a fost solicitat nicaieri nimic in final. Pentru linistea voastra sufleteasca o sa va povestesc cu ce m-am pregatit si cu ce va sfatuiesc si pe voi sa va pregatiti.

Ideea acestor vize si a selectarii persoanelor care le intra in tara vine din teama ca te-ai putea stabili si ramane acolo. Facand o paranteza, cel putin in cazul anumitor persoane, mie mi se pare o teama nejustificata, pentru ca din punctul meu de vedere SUA nu mai este de mult “tara tuturor posibilitatilor” si uneori consider Romania mult mai atractiva si cu mai multe oportunitati pentru un tanar care chiar vrea cu adevarat sa faca ceva in viata. Inchid paranteza.

Atentie daca aveti rude care au aplicat la Loteria Vizelor sau care au fugit inainte de ’89 in State. Este important sa puteti dovedi ca aveti legaturi solide in tara si ca nu va tenteaza / intereseaza sa ramaneti in SUA. Daca aveti familie sa aveti toate actele care sa demonstreze ca exista lucruri care va leaga de Romania, proprietati, afaceri la care sunteti administrator, un extras de cont si eventual un bilant contabil. Este bine sa aveti o adeverinta / scrisoare de la angajator si bineinteles rezervarile de calatorie, daca ati riscat sa va faceti ceva: avion, hotel, etc. Eu aveam biletele de avion si cazarile facute pentru New York. Este bine sa aveti la voi si pasapoartele mai vechi, cu vize, care sa ateste pe unde v-ati mai plimbat.

Un comentariu la „Vize USA – proceduri”

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!