12 Curti de Apel au votat pentru excluderea judecatoarei din CSM

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie. In total, in Romania functioneaza 16 curti de apel. 12 dintre acestea au votat pana acum pentru revocarea Alinei Ghica din CSM, ceea ce inseamna ca excluderea judecatoarei din Consiliu este acum legala.

Curtea de Apel care a inclinat balanta definitiv in favoarea revocarii Alinei Ghica din CSM este CA Constanta, aceasta fiind a noua instanta care a votat in acest sens. Astfel, s-au intrunit conditiile cerute de lege privind revocarea, si anume numarul minim de noua curti de apel care sa voteze pentru aceasta.

29 dintre cei 31 de judecatori cu drept de vot ai Curtii de Apel Constanta au votat in adunarea generala organizata sambata, 19 ianuarie 2013, pentru revocarea Alinei Ghica din CSM. Un vot a fost nul, iar un judecator s-a abtinut. In cadrul aceleiasi adunari generale au fost supuse la vot si propunerile de revocare a judecatorilor Horatius Dumbrava (11 voturi pentru, 18 voturi impotriva si doua abtineri) si Alexandru Serban (noua voturi pentru, 21 de voturi impotriva si o abtinere). In urma acestor rezultate, propunerile de revocare a celor doi judecatori au fost respinse.

CA Constanta a fost urmata de Curtea Militara de Apel, care a votat luni in favoarea revocarii Alinei Ghica din CSM, devenind astfel a zecea curte de apel din tara care voteaza in acest sens. Dintre cei sase judecatori ai Curtii, cinci au votat pentru revocare, un singur vot fiind impotriva. In ceea ce priveste propunerile de revocare a judecatorilor Horatius Dumbrava (sase voturi impotriva) si Alexandru Serban (cinci voturi impotriva, unul pentru), acestea au fost respinse.

In fine, ultimele doua Curti care s-au pronuntat luni pentru revocarea Alinei Ghica din CSM au fost cea din Iasi si cea din Targu Mures. Astfel, dintre cei 38 de judecatori de la Curtea de Apel Iasi, 36 au participat la adunarea generala. Dintre acestia, 30 au votat pentru revocare. In schimb, propunerile de revocare a judecatorilor Dumbrava si Serban au fost respinse, dupa ce doar 10 dintre cei 36 de judecatori au votat in acest sens.

Curtea de Apel din Targu Mures a fost la fel de categorica in legatura cu revocarea Alinei Ghica din CSM, toti cei 20 de judecatori prezenti la adunarea generala (dintr-un total de 24) votand in acest sens. Cat despre propunerile de revocare a judecatorilor Dumbrava si Serban, acestea au fost respinse, primul inregistrand patru voturi pentru revocare si 16 impotriva, iar cel de-al doilea, trei voturi pentru revocare si 17 impotriva.

Tot luni, a avut loc si adunarea generala a Curtii de Apel Alba Iulia, cu privire la revocarile lui Horatius Dumbrava si Alexandru Serban din CSM (CA Alba a votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM in 16 ianuarie). La Adunarea generala au fost prezenti 37 dintre cei 40 de judecatori ai Curtii de Apel. Pentru revocarea lui Horatius Dumbrava au votat 22 de judecatori, iar impotriva acesteia, 15. Pentru revocarea lui Alexandru Serban s-au pronuntat 19 judecatori, in timp ce 18 au votat impotriva. Astfel, revocarile lui Dumbrava si Serban au fost respinse, intrucat nu a fost intrunit numarul necesar de doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

Lasă un comentariu