Avocat drept civil – Un imobil donat propriului copil mai poate fi ipotecat sau executat silit?

Un imobil donat propriului copil mai poate fi ipotecat sau executat silit?

 

 

Raspuns:

Ne aflam in situatia unei donatii (liberalitate, act gratuit) catre o persoana fara capacitate de exercitiu (minor sub 14 ani, conform art. 43 din Noul Cod Civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011).

In ceea ce priveste ipotecarea imobilului in vederea garantarii unui credit bancar dupa ce a fost donat, tutorele ori curatorul nu poate, fara autorizarea instantei de tutela, sa faca acte de instrainare ori de ipotecare a bunurilor minorului (art. 144 din Noul Cod civil).

Instanta de tutela autorizeaza astfel de acte numai daca acestea raspund unor nevoi sau prezinta un interes neindoielnic pentru minor (art. 145  din Noul cod civil). Pe cale de consecinta, ar fi posibila ipotecarea imobilului donat numai daca imprumutul acordat ar fi necesar pentru conservarea ori sporirea valorii acestuia si in niciun caz pentru datoriile proprii ale parintilor.

Din cate cunosc, bancile nu accepta in garantie bunuri apartinand minorilor si uneori nici cele care au fost dobandite prin donatie, stiut fiind faptul ca donatia este revocabila in anumite conditii prevazute de lege.

Ma intreb insa care ar fi interesul parintilor pentru a perfecta un asemenea act de donatie cu propriul copil? Daca interesul este doar acela de a impiedica creditorii sa urmareasca bunul, fie in temeiul unui contract de garantie reala fie in temeiul dreptului de gaj general, creditorii interesati ar putea dovedi dolul si obtine anularea actului de donatie. Daca scopul este acela de a proteja un copil in raport cu alte clase de mostenitori in cazul unei succesiuni viitoare, atunci ar exista o explicatie

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!