Spete Drept Penal – jurisprudenta Drept Penal

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:CHIRAN CRISTIAN-NICUȘOR, în stare de arest preventiv, ofițer de poliție judiciară, cu gradul de inspector principal de poliție în cadrul IPJ Teleorman, Poliția Orașului Videle, Compartimentul Poliție Rutieră, în sarcina căruia s-au reținut următoarele:
– două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată,

 
– instigare la două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– șantaj,

BUȘEGA GEORGEL, agent șef principal în cadrul IPJ Teleorman, Poliția Orașului Videle, Compartimentul Poliție Rutieră, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

TOTOI CRISTIAN CONSTANTIN, agent șef în cadrul IPJ Teleorman, Poliția Orașului Videle, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La datele 16 și 17 octombrie 2012, inculpatul Chiran Cristian-Nicușor, în calitate de ofițer de poliție judiciară la Compartimentul Poliție Rutieră din cadrul Poliției Orașului Videle, l-a determinat pe inculpatul Totoi Cristian Constantin, agent de poliție în cadrul Poliției Orașului Videle și pe unii inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier să nu constate și să nu aplice sancțiuni contravenționale (amenzi în cuantum de 28.000 lei) unor persoane care efectuau servicii de transport persoane și de marfă fără a respecta prevederile legale în domeniu.
La data de 23 octombrie 2012, inculpații Chiran Cristian-Nicușor, ofițer de poliție la Compartimentul Poliție Rutieră din cadrul Poliției Orașului Videle și Bușega Georgel, agent de poliție în cadrul aceluiași compartiment, au pretins și primit de la un conducător auto suma de 300 lei cu titlu de mită pentru a nu-i aplica o sancțiune contravențională pentru încălcarea normelor Codului rutier.
De asemenea, în cursul lunii noiembrie 2012, Chiran Cristian-Nicușor a pretins și primit de la trei persoane foloase materiale necuvenite (ex. material lemnos, motorină) în valoare totală de aproximativ 900 lei pentru a favoriza o persoană cercetată pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă și pentru a nu aplica sancțiuni contravenționale altor persoane.
În plus, la data de 23 octombrie 2012, profitând de calitatea sa de ofițer de poliție, Chiran Cristian-Nicușor a constrâns o persoană să îi dea o sumă de bani pentru achiziționarea unei cantități de benzină, amenințându-l că, în caz contrar, nu va putea trece prin localitatea Videle cu autovehiculul fără a fi supus controlului și sancționării de către lucrătorii de poliție rutieră.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparținând inculpatului Bușega Georgel.

Primăria orașului Videle, prin Consiliul Local, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 28.000 lei, reprezentând prejudiciul produs ca urmare a neaplicării sancțiunilor contravenționale de către inculpatul Totoi Cristian-Constantin și de către un angajat al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier.
În vederea reparării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui bun mobil aparținând inculpatului Totoi Cristian-Constantin.
Nu au fost identificate bunuri aflate în proprietatea lui Chiran Cristian-Nicușor.

La data de 28 noiembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Chiran Cristian-Nicușor, Bușega Georgel și Totoi Cristian-Constantin pe o perioadă de 24 de ore (comunicatul nr. 879/VIII/3 din data de 29 noiembrie 2012).

La data de 7 decembrie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea preventivă a inculpatului Chiran Cristian-Nicușor pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită.

Față de inculpații Bușega Georgel și Totoi Cristian-Constantin s-a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara pe o durată de 30 de zile, de la data de 11.12.2012 până la data de 09.01.2013.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un comentariu