Avocat marci – inregistrare marci

avocat marciStadiul actual de dezvoltare a societăţii aduce în discuţie din ce în ce mai des noţiunea de marcă înregistrată. Tot mai multe companii discută despre mărcile înregistrate deţinute şi de  protecţia de care se bucură la nivel naţional, internaţionl sau comunitar. Dar ce este o marcă, şi mai cu seama una înregistrată ?

Domeniul mărcilor înregistrate este reglementat în România prin Legea nr.84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.

Ce este o marcă înregistrată ?

Conform art3. din acest act normativ marca este un semn susceptibil de reprezentare grafică, servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparţinând altor persoane. Pot fi înregistrate ca mărci cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale şi în special forma produsului sau ambalajului, sau combinaţii de culori.

De câte feluri pot fi mărcile înregistrate ?

Mărcile pot fi clasificate în mai multe categorii, în funcţie de diferite criterii, astfel:

  1. În funcţie de persoana care face cererea de înregistrare  a mărcii, acestea pot fi  individuale, atunci când solicitantul este o persoana fizică sau juridică, colectivă, atunci când solicitantul este o asociaţie, sau de certificare, atunci când solicitantul urmăreşte să certifice o anumită caracteristică a produselor sau serviciilor pentru care este utilizată.
  2. Din punctul de vedere al formei, marca poate fi verbală, când constă numai în cuvinte, combinată , când constă în cuvinte si imagini. şi figurativă, alb-negru sau color, când constă numai în desene; mărcile figurative pot fi şi tridimensionale.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească o marcă pentru a putea fi înregistrată în România ?

O marcă trebuie să indeplinească următoarele condiţii generale pentru a se bucura de protecţie pe teritoriul României: – să nu aducă atingere altor drepturi anterioare,

  • să fie distinctivă în raport cu produsele sau serviciile pentru care urmează a fi inregistrată şi
  • să nu inducă publicul în eroare asupra mai multor aspecte esenţiale ale produsului sau serviciului, cum ar fi calitatea produselor sau serviciilor la care se referă marca, originea geografică, etc.

La ce folosesc mărcile ?

În principal, marca permite consumatorilor şi/sau persoanelor juridice să identifice un produs ( fie el un bun sau un serviciu) al unei anume companii, astfel încăt să-l poată distinge de alte produse identice sau similare furnizate de către companii concurente.

Ce drepturi vă conferă o marcă ?

Marca inregistrată conferă titularului său un drept de folosire exclusivă în legătură cu produsele sau serviciile pentru care a fost inregistrată. Acesta poate solicita instanţei judecătoreşti să interzică oricărei persoane terţe folosirea unui semn identic sau similar cu marca sa pentru produse sau servicii similare sau identice, sau, în cazul mărcilor devenite notorii, chiar pentru produse sau servicii diferite.

Pentru ce perioadă vă conferă marca protectie ?

Protectia iniţial acordată de OSIM pentru o marcă este de 10 ani de la data depunerii cererii, putând fi prelungită succesiv cu câte 10 ani, de un număr nelimitat de ori, la expirarea perioadei de protecţie. Prelungirea se face prin depunerea la OSIM a unei cereri de reînnoire şi achitarea taxelor oficiale aferente. Legea nr.84/1998 nu prevede obligativitatea folosiri mărcii ca şi condiţie pentru înregistrarea acesteia. Cu toate acestea dacă o marcă înregistrată nu este folosită în cursul unei perioade de 5 ani consecutivi după data înregistrării, pentru produsele sau serviciile pentru care a fost înregistrată, orice persoană interesată poate solicita instanţei judecătoreşti competente din România decăderea titularului din drepturile de folosire exclusivă a acesteia.

Lasă un comentariu