De ce prefera insolventa cluburile de fotbal din Romania

In ultima vreme avem un nou fenomen juridic:insolventa voluntara  a cluburilor de fotbal.Precedentul este cel al clubului Rapid si apoi U Cluj.

insolventa cluburi fotbal

 

De ce este bine sa falimentezi?

Raspunsurile sunt urmatoarele:

–         Pana la numirea administratorului judiciar si verificarea activelor ca drepturi federative nu se solutioneaza memoriile jucatorilor de catre Liga.Daca ar fi altfel ar incalca dispozitiile legii 85/2006.

De ce prefera insolventa cluburile de fotbal din Romania

–         Pana la definitivarea procesului-faliment si radiere sau platirea datoriiilor clubul aflat in insolventa nu poate fi executat silit de niciun creditor,inclusiv jucatori.

–         Pe durata procesului de insolventa nu curg penalitati la datoriile catre stat si alti creditori

–         Procesul de insolventa dureaza cativa ani timp in care clubul isi poate reveni prin scaparea de jucatori costisitori gratis

–         Predentul Rapid este un adevarat Ghid de insolventa pentru cluburile de fotbal.

–         Administratorii judiciari sunt destul de permisivi pentru redresarea cluburilor

Insolventa cluburi de fotbal Romania

Dar ce este insolventa?

„Practicianul avizat care, perseverând, va străbate dincolo de bariera textului Legii nr. 85/2006,  va descoperi o altă lume a comerţului, decât aceea obişnuită. Datornicul, de cele mai puţine ori onest, îşi autodenunţă insolvenţa, ca să-i surprindă pe creditori. El devine, astfel, stăpânul vremelnic al timpului, pe care vrea să îl ingheţe, paralizâdu-şi creditorii. Aceştia realizează că plătesc scump ceea ce i-au acordat ca fiind firesc si necesar: creditul comercial. Creditorii nu şi-au revenit încă din prima buimăceală, când debitorul le flutură prin faţa ochilor un plan de redresare, aproape întotdeauna fantezist, fără suport financiar, dar care va consuma un timp la fel de preţios pentru creditor. Şi nu este decât începutul unei proceduri construite din paradoxuri şi înţesate cu sfidări ale principiilor dreptului care păreau sortite să dăinuie o eternitate.”
prof. univ. dr. Ion Turcu – “TRATAT DE INSOLVENŢĂ“

Precedentul Rapidului se aplică la Universitatea. Majoritatea fotbaliştilor care au evoluat în tur pentru „U” şi-au depus memorii la Comisia pentru Statutul Jucătorului (CSJ), cerând plata restanţelor şi desfacerea contractelor de muncă. La fel au procedat şi opt dintre fotbaliştii Rapidului, printre care Ovidiu Herea sau Ştefan Grigorie, însă oficialii CSJ le-au transmis că dispune suspendarea judecăţii până la „soluţionarea procedurii de insolvenţă dispusă de pârât”. Cu alte cuvinte, până în momentul prezentării planului de reorganizare judiciară.

Dumitru Costin, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori (AFAN) a explicat pentru ZIUA de CLUJ că precedentul creat de comisie în cazul Rapidului va fi aplicat, cel mai probabil, şi în cazul fotbaliştilor lui „U” cu memorii pe rol. Concret, aceştia nu vor fi declaraţi liber de contract de către Ligă până când nu se va parcurge o primă etapă în procesul de insolvenţă, respectiv prezentarea planului de reorganizare, unde drepturile federative ale fotbaliştilor reprezintă active ale societăţii. „Aici e un paradox. Liga şi Federaţia au fiecare comisii care judecă folosind două măsuri diferite. La Federaţie se iau în calcul memoriile depuse de jucători de la Liga a II-a în jos, dar şi cele ale antrenorilor din prima divizie, în timp ce Liga se ocupă exclusiv de fotbaliştii din primul eşalon. Am avut precedentul Gloria Buzău, în care comisia FRF nu a luat în calcul starea de insolvenţă a clubului şi i-a declarat liberi de contract pe jucători. În schimb, Liga a suspendat judecata în cazul fotbaliştilor de la Rapid şi, cel mai probabil, acelaşi lucru se va întâmpla şi la „U” Cluj club care, din câte am înţeles, va intra şi el în insolvenţă în cel mai scurt timp. Bine, asta nu înseamnă că jucătorii vor fi legaţi de glie, cum se zice, timp de trei ani, cât poate dura starea de insolvenţă, dar pot fi blocaţi până la prezentarea planului de reorganizare”, a explicat Dumitru Costin.

 

www.coltuc.ro

www.coltuc.ro/blog

avocat@coltuc.ro

 

Lasă un comentariu