Mandatul european de arestare- avocat penal international

In art. 85 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala sunt desemnate organele judiciare competente sa realizeze activitatile judiciare in cadrul acestei proceduri simplificate.

 

Mandatul european de arestare, avocat penal international

Astfel, sunt competente instantele judecatoresti ca autoritati de emitere a mandatului european de arestare, potrivit competentelor stabilite prin lege, si curtile de apel ca autoritati judiciare nationale de executare a unui mandat european de arestare.

 

Autoritatile romane competente sa primeasca mandatul european de arestare sunt Ministerul Justitiei si parchetele de pe langa curtile de apel desemnate in a caror circumscriptie a fost localizata persoana solicitata.

 

Mandatul european de arestare

 

In cazul in care nu se cunoaste locul unde se afla persoana solicitata, mandatul european de arestare se transmite Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Mandat european de arestare

Autoritatea centrala romana este Ministerul Justitiei care indeplineste mai multe activitati enumerate in alin. (4) al articolului 85 din legea speciala.

 

Din examinarea acestor activitati rezulta ca transmiterea si primirea unui mandat european de arestare se realizeaza in mod direct intre organele judiciare desemnate, respectiv instantele judecatoresti si parchetele din statul de emitere si cele din statul de executare, interventia Ministerului Justitiei fiind necesara doar in ipoteza in care nu s-a putut efectua transmiterea directa sau cand statul membru si-a desemnat autoritatea centrala pentru indeplinirea acestei activitati.

www.coltuc.ro

www.coltuc.ro/blog

avocat@coltuc.ro

 

Lasă un comentariu