Nu platesti amenzile,nu circuli- avocat cod rutier

Persoanele cu domiciliul ori resedinta in Romania care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat intr- un alt stat sunt obligate sa inmaneze politistului rutier, la cererea acestuia, alaturi de actele care se cer in mod curent – documentul de identitate, permisul de conducere, documentul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate – si un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de o traducere legalizata in limba romana a acestuia (alineatul 2a al articolului 35 – Obligatiile participantilor la trafic).

– Nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa aceste documente constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni – de la 6 la 8 puncte-amenda (un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, deci 450-600 lei). In plus, nu ti-ai platit amenda in 90 de zile? Ti se va suspenda automat permisul – asa va fi modificat Codul Rutier – si reprimesti dreptul de a conduce numai daca bagi mana in buzunar sa achiti sanctiunea.

– La oprirea in trafic a acestor vehicule, politistul verifica existenta documentele, iar datele referitoare la autovehicul si la documentul doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul se inscriu in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state, care se tine de catre Politia Romana.

– Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state de tinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori resedinta in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state. (Alineatul 4 al articolului 82 – Circulatia autovehiculelor in traficul international).

Exceptii – acest vestit aliniat 4 nu se aplica in cazul…
a) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare;
b) autovehiculelor si remorcilor cu care se efectueaza, in conditiile legii, transport rutier public de marfuri sau persoane ori, dupa caz, transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere;
c) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare/care au calitatea de asociat, actionar sau administrator, dupa caz, in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare;
d) autovehiculelor si remorcilor utilizate in baza unui contract de leasing.

– Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in cazul in care conducatorul vehiculului nu are asupra sa documentul doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de o traducere legalizata in limba romana, a acestuia ori vehiculul circula pe drumurile publice dupa expirarea termenului prevazut mai sus – maximum 30 de zile.

Odata cu retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie si retrage si placutele cu numerele de inmatriculare sau de inregistrare!

Lasă un comentariu