Noul Cod de procedura civila a renuntat la concilierea directa obligatorie in litigiile dintre profesionisti- o formalitate care, de cele mai multe ori, prelungea inutil durata procesului.S-au introdus alte formalitati prealabile, unele prin NCPC, altele prin legi speciale.
In procedura speciala a ordonantei de plata reglementata de art. 1013-1024 NCPC republicat, avem somatia adresata debitorului de a plati suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Dovada comunicarii somatiei se va atasa cererii sub sanctiunea respingerii ca inadmisibila. Somatia intrerupe prescriptia potrivit art. 2540 NCC numai daca este urmata de chemarea in judecata in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere (adica, de cand i s-a comunicat somatia).
Dupa adoptarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a NCPC, Parlamentul adopta Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Proiectul legislativ urmarea initial sa introduca parcurgerea medierii ca o procedura obligatorie prealabil sesizarii instantei. Avize si rapoarte negative, observatii si critici ignorate in Senat, prima camera sesizata, pentru simplul motiv ca proiectul a trecut prin aprobare tacita. In Camera Deputatilor, camera decizionala, comisia juridica aduce modificari substantiale (ceea ce in opinia mea pune in discutie bicameralismul, statul de drept si respectarea Constitutiei), modificari menite sa inlature observatiile critice formulate: obligatorie nu va fi medierea, ci sedinta de informare realizata de mediator in anumite situatii; refuzul de a participa la sedinta de informare se poate sanctiona cu amenda judiciara; nu se suspenda prescriptia prin initierea procedurii medierii, ci ramane cauza deja existenta de suspendare- incheierea contractului de mediere. Scopul legii: degrevarea instantelor si cresterea rolului medierii in Romania.