CUM PRIMESC PEDEAPSA CU SUSPENDARE IN CAZUL FURTULUI-AVOCAT PENAL

   In cazul in care o persoana  este condamnata intr-un dosar penal avand ca obiect furtul sau furtul calificat, prevazut de art. 208 C.Penal , respectiv art. 209 C.Penal, se poate obtine o condamnare cu suspendare a executarii pedepsei . Aceasta suspendare a executarii pedepsei este dispusa de catre instanta de judecata, pe o anumita durata, in masura in care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege: pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii ( cu unele exceptii) si  se apreciaza de catre instanta ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

            Instanta va dispune masura condamnarii inculpatului cu suspendare si va stabili un termen de incercare care se va compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de 2 ani ( 1an in cazul pedepsei cu amenda).

Termenul  curge de la data cand hotararea de suspendare a ramas definitiva. Revocarea masurii suspendarii conditionate poate fi luata, tot de instanta de judecata, daca cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, in termenul de incercare, sau acesta nu si-a indeplinit, in acelasi termen, obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare.

Masura suspendarii conditionate poate fi anulata. Daca in termenul de incercare, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii, acesta este reabilitat de drept.

Lasă un comentariu