AVOCAT BUCURESTI – Inalta Curte de Casatie si Justitie dreptul de a nu plati retroactiv contributia la sanatate

AVOCAT-BUCURESTI  

Dupa ce un avocat din Timisoara a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie dreptul de a nu plati retroactiv contributia la sanatate, instanta a aratat ca pacientii in general nu sunt obligati sa plateasca retroactiv contributia la sanatate deoarece aceasta nu poate fi asigurata cu forta.

 

Este un precedent care poate sa ajute pacientii, insa decizia este periculoasa pentru sistem.

Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a declarat ca precedentul creat de avocatul timisorean este un lucru bun pentru pacienti, dar este destul de periculos pentru sistem.

“Exista 6 milioane de persoane neasigurate, dintre care o parte ar vrea sa intre in sistemul social de asigurari de sanatate, numai ca atunci cand se duc la Casa trebuie sa plateasca retroactiv pentru cinci ani contributia.

Acesti oameni nu vor plati niciodata acesti bani, pentru ca sumele sunt foarte mari”, a afirmat Vasile Barbu, explicand ca avocatul Florin Kovacs nu a castigat in instanta dreptul de a fi neasigurat, ci a castigat prescrierea datoriei.

“Lucrurile trebuie nuantate. Legea spune foarte clar ca plata contributiei la sanatate este obligatorie”, a continuat acesta.

Lasă un comentariu