NOUA LEGE A RETROCEDARILOR 2013 – Vezi forma finala

NOUA-LEGE-A-RETROCEDARILOR-2013 – Vezi forma finala

 

Proiectul de lege are la baza 3 principii:

  • restituirea in natura a tuturor imobilelor ce pot fi astfel restituite
  • restituirea in numerar a tot ce nu se poate restitui in natura
  • impozitarea drepturilor litigioase
Proiectul de act normativ stabileste inca de la inceput ca imobilele preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora in natura. In acest caz, conditia impusa de lege proprietarilor va fi sa pastreze destinatia imobilelor retrocedate timp de 10 de ani. (in varianta initiala a proiectului de lege, publicata anterior intalnirii cu reprezentantii CEDO, obligatia era sa pastreze imobilul timp de 25 de ani, n.red.) Aceasta obligatie se aplica inclusiv terenurilor aferente imobilelor retrocedate.

Pe de alta parte, la propunerea motivata a detinatorilor actuali, Guvernul va stabili, prin hotarare, imobilele pentru care fostii proprietari sau mostenitorii acestora au obligatia de a mentine afectatiunea de interes public.

Conform documentului citat, pe parcursul celor 10 de ani, plata cheltuielilor de intretinere aferente imobilului retrocedat se va face de catre detinatorii actuali. Mai mult chiar, noul proprietar va beneficia de plata unei chirii lunare, cuantumul acesteia fiind stabilit ulterior prin hotarare a Guvernului.

Important! In situatia in care, in timpul celor 10 de ani, imobilul nu mai este necesar activitatilor de interes public, obligatia mentinerii destinatiei imobilului inceteaza de drept.

Compensarea prin puncte

Pe de alta parte, in situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, compensarea prin puncte este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda. Aceeasi masura, compensarea prin puncte, se acorda inclusiv titularilor care au instrainat drepturile cuvenite potrivit legilor de restituire a proprietatii.

Acest nou sistem de compensare a fost anuntat si de Victor Ponta, care a punctat, totodata, faptul ca este unul dintre principiile pe baza caruia a fost elaborat proiectul de act normativ. „Acolo unde nu se mai poate restitui in natura, pe baza unui sistem de puncte similar cu cel aplicabil in acest moment de catre notari pentru evaluarea imobilelor, practic, se emit toate titlurile, dupa care vom restitui in numerar ceea ce nu se poate restitui in natura”, mentiona Ponta in luna martie.

Important! Un punct are valoarea de 1 leu.

In vederea valorificarii punctelor, in documentul citat se arata ca va fi constituit Fondul national al terenurilor agricole si al altor imobile, administrat de Agentia Domeniilor Statutului. Fondul se constituie initial din terenuri agricole care nu fac obiectul restituirii in natura, aflate in proprietatea privata a statului, iar ulterior se poate completa cu alte imobile proprietate a statului la propunerea institutiilor publice detinatoare.

Conform proiectului de act normativ, pana la data de 1 iulie 2014, Agentia Domeniilor Statului publica pe pagina proprie de internet lista imobilelor din Fondul national, lista pe care o va transmite apoi Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Terenurile puse la dispozitia comisiilor locale in vederea finalizarii procesului de restituire, dar nerestituite fostilor proprietari pana la data de 1 ianuarie 2016 intra, de drept, in Fondul national si sunt afectate valorificarii punctelor acordate.

Ulterior, pana la 1 ianuarie 2015, Comisia Nationala va publica valoarea fiecarui imobil din Fondul national.

 

Proiectul stabileste, totodata, ca in termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, detinatorul care face dovada ca a participat la cel putin doua licitatii nationale de imobile poate opta pentru valorificarea punctelor si in numerar.

Lasă un comentariu