CONTENCIOS – Procesul de regionalizare-descentralizare in Romania

CONTENCIOS – Procesul de regionalizare-descentralizare in Romania

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a participat la “Seminarul privind procesul de regionalizare-descentralizare in Romania”, organizat, in perioada 10-11 aprilie 2013, de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice cu sprijinul Consiliului Europei.

Seminarul a reunit experti straini pe probleme de regionalizare-descentralizare – invitati din partea Consiliului Europei si doua grupuri de lucru ale Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG): cel academic si cel format din alesi locali si demnitari. Obiectivul intalnirii a fost de a prezenta etapele parcurse pana in prezent in plan intern si de a evidentia motivatiile si contextul care au stat la baza proceselor similare in alte state europene.

Gerard Marcou (Franta), Efisio Espa (Italia), Pawel Swianiewicz (Polonia) si Rudolf Bauer (Slovacia) au impartasit din experientele pe care tarile respective le-au acumulat in materie de regionalizare. Fiecare dintre ei a prezentat aspecte precum istoricul si specificul procesului de regionalizare in propria tara, criteriile utilizate, competentele si modul de finantare a regiunilor, modul si termenele in care s-a produs transferul de competente de la nivel central la nivel regional, dar si dificultatile intampinate sau preocuparile actuale care fac obiectul dezbaterilor nationale in acest domeniu.

Liviu Dragnea a sustinut ca diferentele intre zone constituie o realitate a Romaniei si nu trebuie sa ne asteptam ca ele sa dispara brusc, odata cu constituirea regiunilor. In plus, reducerea diferentelor nu trebuie sa afecteze ritmul de crestere a polilor de dezvoltare. Resedintele de judete vor constitui poli de crestere, urmarindu-se, astfel, dezvoltarea intregii regiuni. “Pentru acest lucru, trebuie sa ne propunem obiective realiste, astfel incat sa nu lansam simple deziderate.”, a afirmat viceprim-ministrul.

Pawel Swianiewicz a subliniat ca lucrurile stau diferit in Romania, fata de Polonia: ”Voi nu desfiintati judetele odata cu implementarea procesului de regionalizare. Asadar, nimeni nu pierde prin regionalizare, pentru ca fiecare judet si fiecare resedinta isi pastreaza statutul pe care l-au avut si pana acum. Acesta este marele avantaj al Romaniei fata de Polonia, in procesul de regionalizare.”

La randul sau, Gerard Marcou a afirmat: ”Cand vorbim despre regiuni istorice, trebuie sa avem in minte un lucru: regionalizarea se face cu atentia indreptata spre trecut sau spre viitor? Orientarea strict catre trecut poate submina statul modern. O alta abordare ar fi ca regionalizarea sa se construiasca privind spre viitor – este tot o perspectiva istorica, daca vreti, intrucat sunteti martorii unui proces istoric, care se deruleaza sub ochii vostri.”

Din prezentarea Slovaciei a reiesit cum procesul a fost planificat intr-o anumita maniera, insa permanent au avut loc ajustari. Rudolf Bauer a mentionat: „Desi prima abordare a regionalizarii la noi a fost aceea de a merge pe regiuni istorice, varianta votata in final nu s-a suprapus in totalitate peste aceste regiuni. Acest lucru s-a datorat faptului ca au fost avute in vedere si alte criterii de exemplu criterii economice si de acces.”

Reprezentantul Italiei a aratat ca procesul lor de regionalizare a fost unul indelungat, care s-a intins pe mai multe decenii, in parte ca o consecinta a unei temeri generale de a aborda aceasta problematica. Desi primele demersuri au fost initiate in 1946, prin prevederea in Constitutie a unor notiuni precum legitimarea descentralizarii sau prin atribuirea catre regiuni a unor puteri administrative si legislative relevante, procesul a cunoscut un adevarat „big-bang” in a doua jumatate a anilor `90.

Efisio Espa a precizat ca „Regiunile din Italia difera foarte mult ca marime si ca numar de populatie, cu situatii extreme, care merg de la cateva sute de mii de locuitori, in unele regiuni, la 6 sau 10 milioane de locuitori, in cazul celor mai populate. Avem, in afara regiunilor cu statut obisnuit, si unele cu statut special.”

Lasă un comentariu