AVOCAT PROCESE BANCI – Volksbank plateste daune morale pentru clauzele abuzive, decizia fiind irevocabila

AVOCAT-PROCESE-BANCI –  Volksbank plateste daune morale pentru clauzele abuzive, decizia fiind irevocabila

In data de 15.04.2013, au fost pronuntate trei sentinte, prin care s-au respins recursurile formulate de catre SC Volksbank Romania SA impotriva a trei hotarari prin care se acordau consumatorilor daune morale pentru prejudiciile suferite ca urmare a comportamentului contractual al acestei banci.

Acestea sunt primele sentinte irevocabile de acest gen din Romania, fiind pronuntate in dosarele nr. 43503/300/2011, 1435/300/2012 si 1437/300/2012 de catre Tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a Civila.

Prin aceste sentinte au fost mentinute solutiile instantei de fond, in care au fost constatate nule absolut, in baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, clauzele privind: comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit, modificarea unilaterala de catre banca a nivelului dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevazute in contract.

Banca a fost obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane, din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala, sa nu mai incaseze aceste sume pentru viitor si sa perceapa, pe intreaga perioada a derularii contractului, dobanda fixa prevazuta in contractul initial (ulterior, modificata in mod abuziv, prin transformarea ei in dobanda variabila).

,,S-a retinut ca starea de teama, de stres si de incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a faptului ca banca a transformat discretionar rata dobanzii din fixa in variabila, cuantumul acesteia devenind astfel greu de anticipat, starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca, reclama o reparatie baneasca sub forma acordarii de daune morale. Aceste solutii sunt rezultatul atitudinii institutiilor de credit fata de clientii lor, a lipsei de respect si a refuzului de a dialoga cu acestia. Trebuie mentionat ca aceste sentinte vor deveni un precedent important, in acest moment aflandu-se in curs de judecata in caile de atac mai multe astfel de cauze cuprinzand dispozitii de obligare la plata de daune morale a acestei societati”, a declarat avocatul Avram Codrut.

Care este pozitia Volksbank vizavi de sentintele pronuntate de Tribunalul Bucuresti

Intr-un punct de vedere emis redactiei, reprezentantii bancii sustin ca in cele trei cazuri judecate la Judecatoria Sectorului 2, judecatorul a acordat daune morale fara sa aiba dovezi care sa demostreze prejudiciul suferit de client, dincolo de prevederile contractuale contestate. Potrivit acestora, in cele trei cazuri nu s-au prezentat dovezi (documente medicale, declaratii ale martorilor, etc), iar judecatorul s-a pronuntat fara niciun probatoriu. Chiar si in motivarea sentintelor, judecatorul recunoaste ca ,,stabilirea cuantumului despagubirilor include o mare doza de aproximare”, mai sustin reprezentantii bancii.

,,Jurisprudenta  Inaltei Curti (dec 98/2012) arata ca prejudiciul, ca  element al raspunderii civile delictuale, trebuie dovedit, neputand fi acordata cu titlu de despagubire o anumita suma solicitata de reclamanti, in lipsa unor dovezi care sa justifice cuantumul acesteia. Or, sentintele invocate recent nu respecta aceasta conditie”, se arata in comunicatul Volksbank.

Potrivit documentului citat, cuantumul sumelor acordate cu titlu de daune morale de judecatoria sectorului 2 sunt aproximativ egale cu cheltuielile de judecata, avand un impact marginal asupra cheltuielilor bancii. In dosarul 1437/300/2012, s-au acordat daune morale reprezentand 20% din suma solicitata initial, mai precizeaza reprezentantii bancii.

,,Practica acordarii de daune morale este izolata in randul instantelor din Romania. Astfel de cazuri apar cu precadere la nivelul Judecatoriei Sectorului 2, la nivelul anumitor judecatori, in timp ce alte judecatorii din Bucuresti si Tribunalul resping frecvent cererile privind daunele morale. Chiar si la Judecatoria sectorului 2, in cazuri judecate de alti magistrati, in spete similare, s-au respins pretentiile privind daunele morale – ex: decizia in dosarul 14929/300/2011″, se mai arata in precizarea celor de la Volksbank.

Lasă un comentariu