Taxa auto, poveste fara sfarsit: 15.000 de romani vor sa schimbe timbrul de mediu

Taxa-auto, poveste fara sfarsit: 15.000 de romani vor sa schimbe timbrul de mediu

 

Peste 15.000 de romani au semnat o petitie online pentru anularea controversatului timbru de mediu, taxa auto pe care toti cei care vor sa isi inmatriculeze o masina sunt obligati sa o plateasca. Intre timp, numarul proceselor cu statul creste spectaculos, iar avocatilor au o paine buna de mancat din cauza aberatiilor de reglementare.

Initatorii petitiei afirma ceea ce DailyBusiness.ro scrie inca din 2010. Ca introducerea unei taxe auto, indiferent sub ce forma este impusa aceasta, incalca legislatia europeana privind libera circulatie a marfurilor. Cu alte cuvinte, este ilegala.

Despre noul timbru de mediu, abia lansat de Guvernul Ponta, scriam ca „s-a nascut mort din fasa” si ca nu va face altceva decat sa ajute statul, in plina criza, sa se imprumute de niste bani de la populatie, fara dobanda, si sa dea o paine buna de mancat avocatilor specializati deja in procese pe aceasta speta.

“In esenta, timbrul de mediu incalca dreptul de proprietate, caracterul neretroactivitatii legilor, libera circulatie a marfurilor, sunt anumite restrictii si pentru persoanele cu handicap. Este o taxa ilegala din toate punctele de vedere”, a declarat avocatul Marius Coltuc.

Timbrul de mediu este, in fapt, un impozit mascat platit discriminatoriu Marius Coltuc, avocat

Avocatul Laurentiu Seffer afirma ca timbrul de mediu incalca inclusiv prevederile Constitutiei care afirma negru pe alb ca “Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.” respectiv art. 6 alin. (1) Cod civil „Legea civila este aplicabil pentru viitor si nu are putere retroactiva”. Detalii aflati aici.

Cum stau lucrurile in Occident?

“Timbrul de mediu exista la nivelul intregii Uniunii Europene, dar valoarea lui este simbolica, nu depaseste cateva sute de euro, spre diferenta de legea timbrului de mediu din Romania care prevede niste sume astronomice pentr anumite categorii de masini creand astfel un blocaj in piata auto”, afirma avocatul Cristiana Florea, pe blogul sau de pe DailyBusiness.ro.

Pornind de la aceasta situatie, avocatii spun ca romanii care cer banii inapoi in instanta pe timbrul de mediu au toate sansele sa-i primeasca. Numai la Tribunalul Bucuresti au fost inregistrate deja peste o suta de cereri de restituire a banilor platiti pe timbrul de mediu.

In prezent, pe rolul instantelor exista peste 120.000 de procese, iar statul are deja de platit sume importante in urma a 300.000 de decizii definitive ale instantei pronuntate in favoarea celor care au solicitat restituirea vechii taxe de poluare.

Dincolo de demersul in justitie, a fost lansata o petitie online prin care initiatorii vor sa stranga 50.000 de semnaturi pentru a putea cere in Parlament modificarea legii. Petitia poate fi semnata aici.

De ce insista Guvernul cu taxa de mediu?

Prima taxa auto a fost instituita in 2007 pornind de la ideea ca trebuie sa ne protejam piata autohtona de invazia rablelor din Occident. De atunci, taxa a tot fost modificata dintr-un motiv foarte simplu – incalca legislatia europeana care stabileste libertatea de circulatie a marfurilor.

Daca ar fi vrut, cu adevarat, sa sanctioneze poluatorii, Guvernul ar fi avut doua variante. Prima, promovata de multa vreme de DailyBusiness.ro, propune instituirea unui impozit anual, platit in functie de gradul de poluare si vechimea masinii, singura formula legala prin care poate fi taxat cel care polueaza. La fel ca in mai toate tarile civilizate.

Numai ca autoritatile ezista sa instituie o asemenea taxa pentru ca ar insemna o bomba sociala in conditiile in care parcul auto este destul de vechi.

O alta solutie ar fi introducerea taxei in contravaloarea ITP-ului. In functie de nivelul de poluare, proprietarii sa plateasca o anumita valoare la fiecare 2 ani.   O alta solutie a fost vehiculata de avocatul Gabriel Biris.

„Daca poluatorul plateste in functie de cat polueaza, atunci trebuie sa legam timbrul de mediu si de numarul de kilometri parcursi intr-un an, pentru ca altfel transformam timbrul de mediu intr-un impozit (ultra-progresiv) pe venit”, afirma Biris, intr-o analiza DailyBusiness.ro

„O masina care mai mult sta decat merge va polua mult mai putin decat o masina folosita, de exemplu, pentru curierat. Aceasta realitate ne duce la concluzia ca un timbru de mediu nu poate fi in mod rezonabil stabilit decat daca este inclus in costul combustibilului”, mai spune avocatul.

El crede ca „includerea timbrului de mediu in costul combustibilului ar rezolva si problema cilindrului (masinile cu motoare mari consuma mai mult) si a normei de poluare (motoarele moderne sunt mai eficiente, de aici si norma de poluare mai buna) si nici nu ar mai crea probleme de discriminare”.

Ar mai fi o solutie. Sa va inmatriculati masinile in Bulgaria. Autoritatile vor sa blocheze insa acest fenomen prin modificarile aduse Codului Rutier. Detalii cititi pe Realitatea.net.

Lasă un comentariu