AVOCAT BUCURESTI+AVOCATI BUCURESTI

AVOCAT BUCURESTI+AVOCATI BUCURESTI Prin custodia copiilor se intelege o solutie (hotarare) judecatoreasca prin instanta stabileste modul in care vor fi exercitate drepturile parintilor cu privire la persoana copilului, drepturi numite generic „autoritatea parinteasca”. Solutia privind custodia copiilor purta in trecut denumirea juridica de incredintare minorilor.

In mod curent, unul dintre parinti solicita stabilirea custodiei copiilor in contradictoriu cu celalat parinte, insa legea permite si altor persoane sa formuleze aceasta cerere, cum sunt bunicii copilului sau alte rude. Custodia (modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti) nu poate fi dispusa decat de catre o instanta judecatoreasca, pentru fiecare copil in parte.

Divort

Custodia minorilor se pune in discutie atunci cand:
1) parintii se afla in proces de divort, in mod obligatoriu; sau
2) copilul este nascut din afara casatoriei si unul dintre parinti formuleaza o cerere in acest sens.

Prima situatie este cea mai des intalnita in practica. Odata cu desfacerea casatoriei, judecatorul este obligat de lege sa decida si asupra custodiei copiilor rezultati din casatorie. In conformitate cu prevederile Noului Cod Civil, de regula ambii parinti urmeaza sa pastreze autoritatea parinteasca (asa numita „custodie comuna”). Daca, insa, este in interesul superior al copilului ca doar unul din parinti sa pastreze autoritatea parinteasca, instanta va decide in acest sens, stabilid custodie exclusiva in favoarea acelui parinte.

A doua situatie se intalneste atunci cand parintii nu au fost casatoriti sau atunci cand acestia erau divortati la momentul conceptiei copilului. In astfel de cazuri, pana la solutionarea unei cereri de stabilire a custodiei, ambii parinti au drepturi egale fata de acestia, chiar daca doar unul dintre ei se ocupa efectiv de cresterea si educarea lor.

Lasă un comentariu