Intrebari frecvente-EMIGRARI ROMANIA

Intrebari frecvente-EMIGRARI ROMANIA

1.      Sunt în străinătate şi aş dori să aflu cum pot să depun cerere de azil în România?
            Potrivit legislaţiei în domeniul azilului, cererea de azil se depune fie în punctele de trecere a frontierei române, fie după intrarea pe teritoriul României. Legea azilului prevede expres faptul că nu sunt admise cererile de azil depuse în afara teritoriului României.
2.      Am dreptul la un avocat în timpul interviului?
            Solicitantul de azil are dreptul de a fi asistat de un avocat pe parcursul interviului. Astfel, solicitantul de azil poate să îşi angajeze un avocat. În anumite situaţii, în cazurile selectate de către organizaţiile neguvernamentale, solicitanţii de azil pot fi asistaţi de un consilier din cadrul acestor organizaţii.
3.      Cine traduce interviul meu?
            Interviul este tradus de un interpret care este plătit de autorităţile în domeniul azilului.
4.      Unde depun plângerea dacă sunt respins?
            Plângerea este de competenţa judecătoriei în a cărei rază teritorială se află structura competentă a Inspectoratului General pentru Imigrări care a emis hotărârea. Recursul este de competenţa tribunalului – secţia de contencios administrativ – în a cărui circumscripţie se află judecătoria a cărei hotărâre este atacată.
            Plângerea motivată se depune, la structura specializată pe probleme de azil a Inspectoratului General pentru Imigrări care a emis hotărârea sau la instanţa competentă şi va fi însoţită de copia de pe hotărârea de respingere a cererii de azil, precum şi de înscrisurile sau orice alte elemente pe care se sprijină plângerea.
–          structurile Inspectoratului General pentru Imigrări cu competenţe în domeniul azilului;
–          Centrele Regionale de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil BUCUREŞTI, TIMIŞOARA, GALAŢI, RĂDĂUŢI şi MARAMUREŞ;
5.       Locuiesc în Arad şi vreau să solicit azil în România. Unde trebuie să depun cererea de azil?

      Municipiul Arad este în raza de competenţă a Centrului regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil Timişoara. Prin urmare, dumneavoastră trebuie să depuneţi cererea de azil la acest Centru.

6.      Soţia şi copiii mei se află în Siria. Eu am statutul de refugiat în România, aş dori să îmi aduc familia aici şi nu ştiu cui să mă adresez.
            Întrucât sunteţi beneficiar al statutului de refugiat, puteţi să depuneţi cereri de azil în numele membrilor de familie aflaţi în afara teritoriului României (ceea ce înseamnă că aţi solicitat reunificarea familiei). Aceste cereri se depun la Direcţia Azil şi Integrare din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. Pentru soluţionarea cât mai rapidă a cazului dvs. este foarte important să depuneţi documentele din care rezultă legătura de rudenie sau, după caz, de familie (acte de identitate ale soţiei şi copiilor, certificate de naştere ale acestora, certificat de căsătorie etc.). De asemenea, este necesar să depuneţi un document din care să rezulte că membrii de familie şi-au dat acordul cu privire la depunerea cererilor de azil în numele lor.
7.      Am cerut acum 5 ani statut de refugiat în România şi am fost respins. În prezent am primit veşti din ţara mea şi îmi este teamă să mă întorc acolo. Pot să solicit din nou protecţie în România?

            În prezent aveţi dreptul să solicitaţi accesul la o nouă procedură de azil, ceea ce înseamnă că doriţi să vă fie acordat accesul la o nouă procedură de azil pentru ca situaţia dvs. sa fie analizată aprofundat. Astfel, aveţi dreptul să depuneţi cerere de acordare a accesului la o nouă procedură de azil la oricare din Centrele regionale de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil Bucureşti, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Şomcuta Mare. În cererea dvs. este necesar sa menţionaţi motivele pentru care solicitaţi accesul la o nouă procedură de azil. Aceste motive pot fi evenimente, fapte noi care au apărut sau de care aţi aflat şi pe care nu aţi avut posibilitatea de a le prezenta în procedura anterioară sau modificări în ţara de origine care vă afectează în mod grav. De asemenea, alături de cerere depuneţi toate documentele care credeţi că vin în sprijinul solicitării dvs

Lasă un comentariu