Cine se considera victima a incalcarii – CEDO

 Cine se considera victima a incalcarii – CEDO.Articolul 34 prevede că reclamantul să se pretindă „victimă a unei încălcări”. Pot distinse trei tipuri de victime: victimă reală, victimă potenţială, victimă indirectă.

Victimele reale.
Victimă reală este acea persoană ce a fost afectată personal de pretinsa încălcare, de exemplu: persoana careia i s-au cauzat leziuni corporale în urma torturii, proprietarul expropriat de bun fără o dreaptă prealabilă despăgubire, petiţionarului căruia i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil etc.
O persoană ca a obţinut o remediere adecvată la nivel intern pentru presupusele încălcări ale Convenţiei nu poate fi considerată victimă .

Victimele potenţiale.
Victimă potenţială este persoana care este sub riscul de a fi direct afectată de către o lege sau un act administrativ. În situaţia victemelor potenţiale există o probabilitate că persoana va fi afectată de o lege, practică sau act administarativ(ex. prevederile unor legi privind succesiunea şi se referă la copii nelegitimi care nu se află încă în situaţia de a moşteni, în cauza Marckx contra Belgiei , 3 iunie 1979, 2 E.H.R.R. 330; o lege ce prevede pedeapsa corporală pentru copil, dar care nu a fost pedepsit, în cazul Cambell¬¬&Cosans contra Regatului Unit, 4 E.H.R.R. 293)

Victimele indirecte.
Victimă indirectă este persoana indirect afectată de pretinsele încălcări ale convenţiei(ex. membrii familiei unei persoane omorîte, în cazul Abdulaziz, Cabales & Balkandali contra Regatului Unit, 28.05.1995, 7 E.H.R.R. 471.). Dacă motivul cererii a fost înlăturat, persoana nu mai poate invoca calitatea de victimă a pretinselor încălcări.

Un comentariu la „Cine se considera victima a incalcarii – CEDO”

  1. Buna ziua, am o rugaminte de a ma ajuta, am fost si sunt de 21de ani, sunt victima, atat in casatorie cat si dupa ce am divortat, am fost agresata verbal si fizic, cu cetrificate medio-legale la baza si cu foarte multe dosare penale , acest agresor este inca in libertate, conform legii 217 \2003 , privind prevenirea violentei in familie, ne ofera posibilitatea de a obtine ORDIN DE PROTECTIE, eu am obtinut si acest ordin de protectie pe 29 .05.2013, dar legea in Romania lasa de dorit. Acest agresor desi cu ordinul de restrictie si de impunere a nu se apropia mai aproape de 300 m, el a incalcat acest ordin sechestrandu-ma, a intrat in casa cu forta si chiar si agresandu-ma cu 9 zile de ingrijire medicala,acesta este in libertate.
    Acum sunt in prag de al doilea ORDIN DE PROTECTIE, cum ne putem apara !!! aceasta lege in alta tara este foarte riguroasa si drastica, chiar a fost cel mai mediatizat caz cel de la Perla, fiind sub odrinul de protectie a fost impuscata de sot. Suntem peste 10.000 de femei agresate care au facut apel la diferite adaposturi pentru protectie mama si copil, dar sunt si foarte multe femei care nu cunosc legile. Va rog insistent sa ne indrumati ce putem face , mai ales ca acest numar de femei , din pacate este in crestere.

    Multumesc
    cu stima ,
    Maria Iacob

Lasă un comentariu