Cine se poate adresa la CEDO.În cazul cererilor individuale, conform art. 34 al Convenţiei Curtea poate fi sesizată printr-o cerere de către orice persoană fizică, orice organizaţie neguvernamentală sau de orice grup de particulari care se pretind victimă a unei încălcări. Deci, Curtea poate fi sesizată de următorii subiecţi:
– persoane fizice;
– organizaţii neguvernamentale;
– de orice grup de particulari.
Persoane fizice – în categoria persoanelor fizice fac parte şi copii precum şi persoanele lipsite de descernămînt. Copii pot formula cereri ei însuşi sau prin intermediul părinţilor ori a tutorilor, curatorilor sau a unui funcţionar special împuternicit în acest sens, sau de către un avocat. Persoanele limitate sau lipsite de capacitatea de exerciţiu se pot adresa Curţii şi în lipsa reprezentantului legal.
Organizaţii neguvernamentale şi orice grupuri de particulari pot introduce o cerere, doar dacă au fost ele victime ale încălcărilor, ele nu pot adresa o cerere numai pentru că doresc să conteste, din principiu, o anumită acţiune a statului. Actio popularis, adică o cerere făcută de către persoane interesate, care nu sunt ele însele victime ale încălcărilor, nu este prevăzută de către Convenţie.
Cererile pot fi făcute şi de către societăţi comerciale, sindicate, organizaţii religioase, partide politice. Cererile trebuie să fie semnate de către persoanele competente de a reprezenta organizaţia sau grupul.
Reclamant la Curte poate fi şi un Stat parte la Convenţie privind pretinsa încălcarea a prevederilor Convenţiei de către alt stat.