Despăgubirile prin puncte-Ghid noua lege a proprietatii

AANRP a emis pentru cinci foşti proprietari de păduri decizii de compensare în valoare totală de aproape 3 mil. euro
Primele despăgubiri în bani se vor acorda în 2017, proprietarii urmând să-şi primească întreaga sumă abia în 2024

Ce spune avocat Coltuc Marius,specializat in dosare ANRP:”onform Legii restituirii proprietăţilor, foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor. Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017. Adică până în 2024.
În ceea ce priveşte licitaţiile la care pot fi vândute punctele de compensare, acestea vor fi organizate săptămânal, începând din ianuarie 2016.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă iniţială, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.”

www.coltuc.ro

avocat@coltuc.ro

„Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis în şedinţa din 11 iulie 2013 cinci decizii de compensare prin puncte, în conformitate cu Legea nr. 165/2013. Potrivit acestei legi, cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, fiecare punct valorând un leu. În toate aceste dosare, constituite în baza legilor fondului funciar, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor fusese obligată prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile să emită titluri de despăgubire. Calcularea punctelor reprezentând măsuri compensatorii aferente terenurilor revendicate de persoanele îndreptăţite a fost făcută prin aplicarea grilei notariale”, a comunicat vineri ANRP.
Cele cinci decizii se referă la suprafeţe de păduri care nu mai pot fi retrocedate, proprietarilor fiindu-le emise decizii de compensare care totalizează aproape 13 mil. lei, echivalentul a aproximativ 2,9 mil. euro.
Cea mai valoroasă decizie de compensare conţine 12,39 milioane de puncte, urmată de o alta de aproape 405.000 puncte, cea mai puţin valoroasă dintre cele cinci decizii depăşind cu puţin 12.400 de puncte.
„Punctele acordate vor putea fi valorificate, fie prin achiziţionarea de terenuri din Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, începând cu 1 ianuarie 2016, fie în numerar, începând cu  1 ianuarie 2017”, a precizat ANRP în comunicat.

Un comentariu la „Despăgubirile prin puncte-Ghid noua lege a proprietatii”

  1. LEGEA 10 CONTRACT SEMNAT DE 6 ANI CU AV LIA PARDAU NU MAI R5ASPUNDE LA TEL/EMAIL
    CASA 2 FAM=2 PRAVALII STRADA VIITORULUI 124 BUCURESTI

    CAUT O FIRMA NOUA
    VARUJAN KUNDAKJIAN
    1258 CONCORD ST FRAMINGHAM MA 01701 US
    TEL 508 879-8345
    MULTUMESC

Lasă un comentariu