Furtul in Noul Cod penal

Art. 227 Furtul
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta constituie furt si daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detentia legitima a altei persoane .

 

 


(3) Se considera bunuri mobile si inscrisurile, energia electrica, precum si orice alt fel de energie care are valoare economica.
(4) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 228 Furtul calificat
(1) Furtul savarsit in urmatoarele imprejurari:
a) intr-un mijloc de transport in comun;
b) in timpul noptii;
c) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;
d) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase;
e) prin scoaterea din functiune a sistemului de alarma ori de supraveghere,
se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Daca furtul a fost savarsit in urmatoarele imprejurari:
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
c) de o persoana avand asupra sa o arma,
pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) si alin.(2) lit.a) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 229 Furtul in scop de folosinta
(1) Furtul care are ca obiect un vehicul, savarsit in scopul de a-l folosi pe nedrept se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in art. 227 sau art. 228, ale carei limite speciale se reduc cu o treime.
(2) Cu pedeapsa prevazuta in alin. (1) se sanctioneaza folosirea fara drept a unui terminal de comunicatii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicatii racordat fara drept la o retea, daca s-a produs o paguba.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 230 Sanctionarea tentativei
Tentativa la infractiunile prevazute in prezentul capitol se pedepseste.

Furtul simplu are, in principal, acelasi continut ca in Codul penal vechi. Furtul de folosinta beneficiaza de o reglementare distincta, care include si o ipoteza noua, potrivit careia se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta pentru furt “folosirea fara drept a unui terminal de comunicatii electronice al altuia sau folosirea unui terminal de comunicatii racordat fara drept la retea”. Aceasta ipoteza asimilata furtului de folosinta vine sa transeze in mod definitiv situatiile controversate inca in practica judiciara si doctrina referitoare la incadrarea juridica a faptei de racordare ilegala la o retea de telefonie sau la o alta retea de comunicatii.

In plus, textul vine sa aduca in sfera ilicitului penal faptele de folosire fara drept a unui terminal de telecomunicatii al altuia, fapte considerate periculoase si al caror numar a crescut in prezent (spre exemplu, fapta unei persoane care patrunde in locuinta alteia si efectueaza convorbiri telefonice la numere cu suprataxa, cauzand astfel uneori prejudicii importante). Redactarea textului a fost inspirata de dispozitiile art. 255 – 256 C. pen. spaniol.

Un element nou cuprins in norma de incriminare a furtului este conditionarea punerii in miscare a actiunii penale de plangere prealabila a persoanei vatamate. S-a avut in vedere multitudinea de furturi cu pericol social redus, chiar bagatelare, mai ales in mediul rural, dar si faptul ca drepturile patrimoniale sunt drepturi prin excelenta disponibile, asa incat este pe deplin justificata conditionarea punerii in miscare a actiunii penale in raport de optiunea persoanei vatamate.

La furtul calificat s-a renuntat la unele elemente circumstantiale de agravare prevazute in Codul penal in vigoare, referitoare la savarsirea furtului de doua sau mai multe persoane, asupra unei persoane aflate in imposibilitatea de a-si exprima vointa sau a se apara, intr-un loc public, in timpul unei calamitati, datorita faptului ca aceste imprejurari sunt prevazute, cu acelasi continut sau cu un continut apropiat, ca circumstante agravate legale, ducand la majorarea limitelor de pedeapsa in temeiul art. 78.

In acelasi timp, au fost introduse in continutul furtului calificat doua noi elemente circumstantiale de agravare si anume savarsirea furtului prin scoaterea din functiune a sistemului de alarma sau supraveghere si respectiv prin violarea de domiciliu. Primul element circumstantial isi gaseste justificarea in realitatea sociala actuala, cand tot mai multe proprietati sunt dotate cu sisteme de alarma sau supraveghere si nu de putine ori infractorii recurg la anihilarea acestora pentru facilitarea comiterii infractiunii.

Introducerea celui de-al doilea element s-a impus pentru a rezolva legal situatia in care furtul este savarsit prin patrunderea fara drept intr-un domiciliu sau sediu profesional, situatie in care continua sa se exprime opinii contradictorii in literatura de specialitate si sa se dea solutii neunitare in practica judiciara.

Daca furtul unui vehicul in scop de folosinta, in Codul penal vechi, este sanctionat cu pedeapsa pentru furtul simplu sau calificat, in proiect se propune incriminarea acestuia ca fapta distincta si sanctionarea unui asemenea furt cu o pedeapsa mai redusa tinand seama de diferenta evidenta existenta intre gradul de pericol social al celor doua fapte . Solutii similare regasim si in alte legislatii, cum este cazul art. 244 C. pen. spaniol, art.208 C. pen. portughez, § 260 C. pen. norvegian, Cap. 8 sectiunea 7 C. pen. suedez.
Furtul din casa si familie, prevazut in proiect, reia intr-o forma mai coerenta dispozitiile privind furtul intre soti sau rude apropiate din Codul penal vechi.

5 comentarii la „Furtul in Noul Cod penal”

  1. Buna ziua.Am o problema si as dori sa ma ajutați cu un sfat daca se poate.Am un prieten de aproape 3 ani.El a lucrat pe camion câteva luni si la un moment dat ne am certat din cauza mea ca fratele lui s-a uitat la mine in telefon si i-a spus ca aveam mesaje cu un alt băiat.Ulterior ne-am împăcat.El normal nu are incredere in mine inca.Problema este mama lui.Ea a fost plecata in Olanda si prietenul trebuia sa plece in Anglia si daca tot a fost singur a zis sa ma duc la el fara sa știe mama lui,pentru ca ea a zis ca nu mai am ce căuta in casa si ieri m-am trezit ca ma acuza mama lui ca i-aș fi furat din casa 4 milioane.Eu am locuit in acea casa o jumătate de an si pana sa ne certam nu a zis niciodată ca au dispărut bani,a spus tocmai acum când nu ma mai suporta ea.a zis ca daca nu-i duc banii se duce la politie sa i-a amprente.nu stiu ce sa fac,eu nu am luat acei bani,nu stiu daca inventează sau nu mai știe ce a făcut cu banii.ea ma acuza de furt si eu pe ea as putea sa o pun sa demonstreze ca au fost banii aia in casa.e prima data când pățesc așa ceva.ii baga fiului ei numai prostii in cap si acum ma trezesc ca ma acuza de furt. Ma gândesc ca amprente in casa vor fi ca doar am locuit acolo o groaza de timp.practic e cuvântul ei impotriva cuvântului meu.Ce e de făcut?va rog sa ma ajutați.mulțumesc.o zi buna!

  2. buna ziua:
    a, si eu o problema si nu stiu cum sa o scot la capat
    in 2011 nora mea a furat din casa o cantitate de 1,2 kg a plecat sotul ei era in depresi in acel moment ea mea furat aurul ajutata find de un baiat el a pazit sa nu vina cineva dim fam acasa au si un copil inpreuna mea lasat copilul si a fugit
    a, facut reclamatie la politie politia a prinso dar nu mai am recuperat nimic din toata suma ea spune ca a dat aurul spre pastrare unei persone acea persona recunoste ca a primit aurul dar ca la vandut si a cheltuit bani intre timp baiatul meu sa inpacat cu ea el ne stiind nimic din cele mentionate mai sus de mila lui si a copilului lor am retras reclamatia ca nu aveam cu cine ma judeca dar acum nora hoatza iar a furat din casa suma de 4000 de lei si a fugit nu mai vreu sa fac reclamatie la politie vreu sa o trantesc din dreptrile de mama sa optin copilul pentru ca eu cresc copilul il fac mare si mine poate sa vina sa mil ea gata mare CE POT FACE IN SITUATIA ASTA vA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS sant foarte disperat si nu vreu sa dau accest copil chiar de mor cu el de gat e crescut de mine are 4 anisori si ma intreba mereu ca dece a plecat mama mise rupe inima nu pot sai spun ca a furat si cercei copilului din ureche primiti la botez de la nasi lui nu este mama este un caine vreu asa imi cresc nepotica sa o educ ca pe copilul meu

  3. Buna ziua ,am o întrebare cu privire la noul cod penal despre pedepse .
    O persoana este condamnata la 5 ani furt calificat din Decembrie 2011 cu noul cod penal are vre- o posibilitate de a fi eliberat mai repede, va multumesc

  4. Buna ziua,

    Va rog daca se poate domnule avocat sa ma ajutati cu o nelamurire pe care o am.
    Daca un subiect a comis o fapta in data de 07.07.2013 si acesta inca nu a fost condamnat din cauza amanariri sedintelor de proces pe care le-a avut pana acum,in cazul in care noul cod penal va intra in vigoare din ianuarie 2014 si nici pana in acel moment nu se va da sentita asupra faptei de furt calificat pe care a comis o, sentinta se va prescrie conform noului cod penal sau va fi judecat tot pe vechiul cod penal.

    Multumesc frumos,
    Alexandra Dinica

Lasă un comentariu