Infractiunile contra autoritatii in Noul Cod Penal

Art. 255 Ultrajul
(1) Amenintarea, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.


(2) Savarsirea unei infractiuni, impotriva unui functionar care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori impotriva a bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin.(2) daca privesc un membru de familie al functionarului.

Art. 256 Uzurparea de calitati oficiale
(1) Folosirea fara drept a unei calitati oficiale care implica exercitiul autoritatii de stat, insotita sau urmata de indeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta functionarului care continua sa exercite o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, dupa ce a pierdut acest drept conform legii.
(3) Daca faptele prevazute in alin.(1) sau (2) au fost savarsite de o persoana care poarta, fara drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autoritati publice, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 257 Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri
(1) Sustragerea ori distrugerea unui inscris care se afla in pastrarea ori in detinerea unei autoritati publice sau a persoanei prevazute in art.175 alin. (2) se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Daca fapta este savarsita de un functionar in exercitarea atributiilor de serviciu, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
(3) Tentativa se pedepseste.

Art. 258 Ruperea de sigilii
(1) Inlaturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Daca fapta a fost savarsita de custode, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.

Art. 259 Sustragerea de sub sechestru
(1) Sustragerea unui bun care este legal sechestrat se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Daca fapta a fost savarsita de custode, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.

Renuntarea la infractiunea de ofensa adusa unor insemne reprezinta concluzia la care s-a ajuns in urma analizarii necesitatii acestei incriminari dar si a proportionalitatii dintre natura si severitatea mijloacelor de constrangere pe de o parte, si importanta valorii sociale ocrotite prin aceste mijloace pe de alta parte.

In ceea ce priveste necesitatea incriminarii unei asemenea fapte nu exista argumente care sa sustina in mod rezonabil mentinerea acesteia in sfera de protectie penala in conditiile in care practica judiciara este aproape inexistenta in aceasta materie. Sub aspectul proportionalitatii, in contextul reducerii semnificative a limitelor de pedeapsa pentru infractiunile prevazute in proiect, mentinerea sanctiunilor actuale (inchisoare de la 6 luni la 3 ani respectiv inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda) aparea ca excesiva insa chiar in cazul reducerii proportionale a acestora, consecintele ce decurg din pronuntarea unei condamnari apar ca fiind disproportionate in raport de gravitatea unei asemenea fapte .

In privinta infractiunii de ultraj au fost aduse unele modificari in ceea ce priveste sfera persoanelor protejate prin aceasta incriminare. Astfel, varianta agravata a actualei reglementari privitoare la magistrati nu se mai regaseste in continutul infractiunii de ultraj din cadrul infractiunilor contra autoritatii, ci formeaza obiectul unei incriminari distincte in cadrul infractiunilor contra infaptuirii justitiei (ultrajul judiciar art. 278), optiunea acestei sistematizari fiind sustinuta de necesitatea gruparii infractiunilor indreptate impotriva justitiei in cadrul aceluiasi titlu din codul penal . In acelasi timp, actuala infractiune denumita „cazuri speciale de pedepsire”, prin care sunt sanctionate faptele de violenta psihica sau fizica indreptate impotriva sotului, copiilor sau parintilor anumitor categorii de functionari (politist, jandarm, etc.), in scop de intimidare sau razbunare, a fost introdusa in continutul infractiunii de ultraj intrucat aceasta nu reprezinta in fapt altceva decat o forma speciala de amenintare indreptata impotriva functionarului pentru fapte indeplinite in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea.

In plus noua reglementare sanctioneaza violentele sau amenintarile indreptate nu numai impotriva sotului, parintilor sau copiilor unui politist, jandarm sau militar, ci a celor indreptate impotriva unui membru de familie al oricarui functionar care detine o functie ce implica exercitiul autoritatii stat, cand aceste fapte sunt comise in scop de intimidare sau razbunare.

Cat priveste infractiunea de uzurpare de calitati oficiale, aceasta a fost mentinuta in forma veche insa a fost redusa sfera calitatilor oficiale a caror uzurpare este sanctionata penal prin excluderea acelor functii care, desi au caracter oficial, nu implica exercitarea autoritatii de stat, intrucat urmarile unor asemenea fapte nu justifica mentinerea lor in sfera ilicitului penal (de exemplu calitatea de purtator de cuvant al Ministerului Justitiei este, fara indoiala, o calitate oficiala in sensul legii penale, dar folosirea fara drept a unei asemenea calitati urmata de transmiterea unui comunicat de presa in acest fel, nu justifica, din perspectiva gravitatii, recurgerea la mijloace de coercitie de natura penala).

Lasă un comentariu