Partaj divort – partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei
In cadrul procesului de divort, cei doi soti pot solicita si efectuarea partajarii bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, respectiv a efectuarii partajului.
Partajul se poate efectua si dupa ce hotararea de divort a ramas definitiva, deoarece este o actiune imprescriptibila, prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort si pana la introducerea actiunii de partaj.
In procesul de partaj, bunurile comune sunt bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, cu exceptia acelora pe care legea le declara ca fiind bunuri propririi ale unuia dintre acestia.
Partaj prin acord
In timpul procesului de divort, cei doi soti pot ajunge la un acord cu privire la impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, solicitand instantei care judeca divortul efectuarea partajului si luarea in consideratie a invoielii lor.
Intelegerea celor doi soti cu privire la impartirea bunurilor comune rezultatee din casatorie se redacteaza intr-un document juridic numit tranzactie.
Sotii pot conveni sa imparta fie toate bunurile comune, fie numai o parte dintre ele.
Partaj fara acord – impartirea bunurilor comune prin hotarare judecatoreasca
Daca sotii nu se inteleg cu privire la impartirea bunurilor comune, atunci, la cererea oricarui dintre soti, va decide, in aceasta privinta, instanta de judecata.
Impartirea bunurilor comune de catre instanta se poate cere odata cu divortul de catre sotul reclamant, sau de catre parat prin cerere reconventionala, precum si separat, prin actiune proprie dupa ce desfacerea casatoriei s-a realizat.
Partajul se va efectua de catre instanta de judecata pe baza dovezilor si a sustinerii punctelor de vedere ale celor doua parti.
Instanta va stabili cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre soti in raport cu contributia sa la dobandirea si conservarea bunurilor comune.
Cand nu se poate determina contributia fiecaruia dintre soti in dobandirea bunurilor comune, atunci instanta poate imparti bunurile comune in parti egale intre soti. In stabilirea aportului fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune se va lua in considerare si munca femeii depusa in gospodarie si pentru cresterea copiilor.
Stabilirea contributiei fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune se poate face prin orice mijloace de proba inclusiv probe cu martori si prezumtii, deoarece este vorba de dovedirea unei situatii de fapt.
Printre probele ce se administreaza in procesul de partaj, mentionam:
- facturi, chitante, documente fiscale
- martori
- contracte
Asistenta unui avocat in procesul de partaj este mai mult decat recomandata, acesta oferindu-va servicii necesare sustinerii sanselor in mod corect.
Avocat divort pentru diaspora
Cu toate ca, potrivit Codului de Procedura Civila, partile sunt obligate sa se infatiseze personal in fata instantelor de fond pentru divort, pentru cetatenii romani cu domiciliul/resedinta in strainatate, divortul se poate pronunta si fara ca prezenta lor sa mai fie necesara, acestea fiind reprezentate de avocat.
Procedura divort pentru cetateni romani cu domiciliu in strainatate
In conditiile legii, divortul si partajul se pot realiza de catre avocat in baza unei procuri speciale, date de cetateanul roman din strainatate.
Procesul de divort se va desfasura ca si procesul de divort in care partile sunt prezente. Pot aparea insa anumite complicatii, in functie de pozitia celeilalte parti sau de localitatea in care aceasta se afla.
Cu o vasta experienta in consultanta si reprezentarea cetatenilor romani din strainatate in fata instantelor din Romania, cabinetul nostru va poate reprezenta in procesele de divort in Romania chiar daca dumneavoastra aveti domiciliul sau resedinta in straintate.
Oferim cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in straintate servicii complete in domeniul procesului de divort si partaj:
- consultanta juridica divort si partaj
- reprezentare juridica in fata instantelor
- inscrierea in Romania a divortului realizat in strainatate
- legalizari si apostilari ale hotararilor de divort
- obtinere documente si acte juridice: hotarari divort, certificat casatorie
Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro