Contractul de Vanzare Cumparare – Titlu Executoriu

Atunci cand vanzatorul transmite sau se obliga sa transmita dreptul de proprietate al unui bun imobil altei persoane, respectiv cumparatorului, in  schimbul unui pret, se realizeaza vanzarea consimtita in actul autentic denumit contract de vanzare cumparare.

              Contractul de vanzare cumparare este titlu executoriu si susceptibil de a fi  executat silit intr-o singura situatie.

     Cand vanzatorul vinde cumparatorului un bun imobil, dar cumparatorul nu achita integral la momentrul transferului dreptului de proprietate pretul acestuia, ci se obliga prin contractul de vanzare cumparare sa o faca la o data ulterioara. Prin urmare, vanzatorul isi va inscrie noul drept(incasarea diferentei de pret) in cartea funciara. Juridic vorbind, se vor face formalitatile de publicitate imobiliara potrivit carora vanzatorul va inscrie in cartea funciara a imobilului, privilegiul vanzatorului pentru diferenta de pret.

        In momentul in care cumparatorul nu-si va aduce la indeplinire obligatia la termenul consemnat prin contract, pentru realizarea creantei (incasarea diferentei de pret) vanzatorul are la dispozitie calea executarii silite, deoarece creanta devine exigibila, iar contractul de vanzare – cumparare devine titlu executoriu. Odata pus in executare, vanzatorul devine creditor, iar cumparatorul debitor obiectul executarii fiind recuperarea diferentei de pret datorate de catre debitor.

              Noul Cod Civil denumeste aceasta situatie ca fiind ipoteca legala, care odata inscrisa in cartea funciara va fi prioritara celorlalte sarcini inscrise. Creditorul privilegiat este preferat celorlalti posibili creditori, chiar daca drepturile acestora s-au nascut ori au fost inscrise mai inainte.

       Contractul de vanzare cumparare, ca titlu executoriu, pentru recuperarea diferentei de pret nu necesita investirea cu formula executorie. Este titlu executoriu de drept nefiind necesara indeplinirea altei proceduri prealabile.

Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro

Vizitati si https://www.coltuc.ro

 

Puneti intrebari GRATUIT pe https://www.coltuc.ro/intrebari

 

Lasă un comentariu