Aviz de gospodarirea apelor – notiuni
Orice agent economic care desfasoara activitati ce presupun utilizarea apei are obligatia de a obtine un Aviz de gospodarirea apelor.
Avizul de gospodarire a apelor se solicita prin certificatul de urbanism. Obtinerea avizului cade in sarcina beneficiarului sau titularului de investitie, la faza de proiectare (studiu de fezabilitate). Avizul de gospodarire a apelor este necesar in obtinerea Autorizatiei de Constructie, atat pentru obiective noi cat si pentru extinderea celor deja existente.
Avizul de gospodarire a apelor reglementeaza regimul lucrarilor si activitatile cu efecte potential negative asupra apelor. Avizul isi mentine valabilitatea pe toata durata de realizare a lucrarilor, cu conditia respectarii prevederilor cuprinse in acesta si isi pierde valabilitatea dupa 2 ani de la emitere daca executia lucrarilor, constructiilor sau a instalatiilor respective nu a inceput in acest interval.
Avizul de gospodarirea apelor –emitent, baza legala
Administratia Nationala Apele Romane, Directiile de Ape teritoriale si Sistemele de Gospodarirea Apelor pe raza teritoriului in care este propusa investitia, in functie de complexitatea folosintei de apa. Legea Apelor nr.107/1996 modificata si completata cu Legea nr.310/2004 stabileste obligativitatea executiei lucrarilor in baza avizului de gospodarire a apelor.
Emiterea Avizului de gospodarire a apelor se realizeaza in baza unor documentatii tehnice al caror continut trebuie sa respecte prevederile din ORDINUL nr. 661 din 28 iunie 2006 publicat in Monitorul Oficial nr. 658 din 31 iulie 2006 privind aprobarea Normativului de continut al documentatiilor tehnice de fundamentare necesare obtinerii avizului de gospodarire a apelor si a autorizatiei de gospodarire a apelor.
Avizul de gospodarirea apelor – documente necesare obtinerii
In vederea obtinerii Avizului de gospodarire a apelor, beneficiarul (sau un imputernicit al acestuia) va inainta la Administratia Nationala Apele Romane, Directiilor de Ape teritoriale sau Sistemelor de Gospodarirea Apelor (dupa caz), urmatoarele:
- Cerere tip;
- Documentatia tehnica intocmita de catre o unitate publica sau privata certificata de catre M.M.D.D.
Continutul documentatiei tehnice pentru obtinerea avizului de gospodarirea apelor va fi cel prevazut in Ord. M.M.G.A nr.661/2006 si va cuprinde:
- Memoriu tehnic;
- Breviar de calcul;
- Piese desenate;
- Avizul detinatorilor sistemelor de alimentare cu apa si canalizare – epurare (daca este cazul);
- Certificatul de urbanism;
- Certificatul de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului;
- Alte documente necesare, dupa caz.
Dupa depunerea Cererii si documentatiei complete (in doua exemplare, unul va ramane in arhiva institutiei iar cel de-al doilea se intoarce stampilat spre neschimbare la beneficiar), lucrarea ajunge la, personalul Agentiei Nationale Apele Romane, Directiile de Ape teritoriale sau Sistemele de Gospodarirea Apelor pe raza teritoriului obiectivului, care va verifica documentatia tehnica si va efectua deplasarea pe teren in vederea intocmirii Procesului verbal de constatare.
Avizul de gospodarire a apelor se elibereaza numai dupa ce solicitantul achita contravaloarea tarifului de emitere.
Documentatia tehnica – intocmire
Documentatiile tehnice sunt intocmite de unitati publice sau private certificate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile in conformitate cu Ord.965/1998, Ord.706/2001, Ord.820/2003, Ord.50/2004, Ord.589/2005 si a Ord.1671/25.10.2007 si trebuie prezentate numai in limba romana, in forma tiparita.
Avizul de gospodarirea apelor – durata obtinerii avizului
Avizul de gospodarire a apelor, precum si motivatia de refuz se emit in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii documentatiei sau a ultimei completari solicitate, conform Ordinului MMGA 662/2006.
O data cu avizul de gospodarire a apelor se restituie titularului un exemplar din documentatia depusa – vizata spre neschimbare
Emitere Aviz de Gospodarire a Apelor – costuri
Conform art. 50 alin. (5) din Legea nr. 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare, pentru emiterea avizului de gospodarire a apelor se percep tarife. Avizul de gospodarire a apelor se elibereaza numai dupa ce solicitantul achita contravaloarea acestor tarife.
Conform O.U.G. 73/2005, Anexa 7, privind tarifele pentru serviciile de emitere aplicate de Administratia Nationala Apele Romane, costul emiterii avizului de gospodarire a apelor, functie de complexitatea folosintei si necesitatea deplasari in teren se determina astfel:
- Cand competenta revine Sistemului de Gospodarire a Apelor, intre 562 lei si 880 lei;
- Cand competenta revine Directiei Apelor, intre 654 lei si 1350 lei;
- Cand competenta revine Administratiei Nationale Apele Romane, intre 1140 lei si 2370 lei.
Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro
Vizitati si https://www.coltuc.ro
Puneti intrebari GRATUIT pe https://www.coltuc.ro/intrebari