LIMITELE MENŢINERII DREPTULUI DE REZIDENTA

LIMITELE MENŢINERII DREPTULUI DE REZIDENTA

 

Cetatenii Uniunii Europene si membrii de familie ai acestora beneficiaza de dreptul de rezidenta prevazut atat timp cat indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute de art. 13, 18 si 21 din OUG nr.102/2005 cu modificarile si completarile ulterioare si nu devin o sarcina excesiva pentru sistemul asigurarilor sociale din Romania.

Impotriva cetatenilor Uniunii Europene si membrilor de familie ai acestora care nu indeplinesc conditiile de exercitare a dreptului de rezidenta, Oficiul Roman pentru Imigrari poate emite o decizie de parasire a teritoriului Romaniei.

Persoana impotriva careia a fost emisa decizia de parasire a teritoriului Romaniei are obligatia de a parasi Romania in 30 de zile de la data comunicarii deciziei.

Impotriva deciziei de parasire a teritoriului Romaniei se poate face actiune la instanta de contencios administrativ competenta.

RESTRANGEREA DREPTULUI DE REZIDENTA

Modalitatile prin care se poate restrange exercitiul liberei circulatii pe teritoriul Romaniei a cetatenilor Uniunii Europene si a membrilor familiilor acestora sunt urmatoarele:

  • nepermiterea intrarii pe teritoriul Romaniei;
  • indepartarea de pe teritoriul Romaniei pentru motive de sanatate publica;
  • declararea ca indezirabil;
  • expulzarea.

CONTRAVENTII

Potrivit art. 322 din OUG nr.102/2005 cu modificarile si completarile ulterioare  constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25 lei la 50 lei, urmatoarele:

  1. Nedeclararea la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari, in termen de 15 zile de la producerea evenimentului, a urmatoarelor:
    a) orice modificare intervenita cu privire la nume, prenume, cetatenie si adresa;
    b) in cazul membrilor de familie care nu au cetatenia Uniunii Europene, orice schimbare relevanta cu privire la starea civila.
  2. Nedeclararea la organul de politie competent teritorial, in termen de 48 de ore de la constatarea evenimentului, a pierderii sau furtului documentelor in baza carora se permite trecerea frontierei de stat a Romaniei, precum si al celor eliberate de autoritatile romane pentru atestarea rezidentei.
  3. Nedepunerea la sediul formatiunii teritoriale competente a Oficiului Roman pentru Imigrari, in termen de 90 de zile de la data
  4. intrarii pe teritoriul Romaniei, a unei cereri in vederea inregistrarii rezidentei si emiterii unui document de rezidenta.

Lasă un comentariu