Amenda circulatie plata – Amenda circulatie 2013

Amenda circulatie plata – Amenda circulatie 2013

Amenzile de circulatie vor creste de la 1 februarie 2013, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie de la 700 la 750 de lei. Astfel, cea mai mica amenda pe care o puteti plati in acest an este de 150 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1500 de lei.

Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.

Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

De la 1 februarie salariul minim brut creste de la 700  la 750 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 75 de lei, fata de 70 de lei, cat valoreaza un punct-amenda in prezent.

In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.

Un comentariu la „Amenda circulatie plata – Amenda circulatie 2013”

  1. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de executarea silita pentru neplata amenzii -circulatie pe drumurile publice fara rovinieta din anul 2010.Anul trecut 2014, pentru a ma bucura de oferta Dacia( cumparare masina noua) prin credit bancar, am facut demersuri pentru achitarea in totalitate a datoriilor fata de stat, respectiv impozit,,…Am fost la posta pentru a achita impozitul pe 2013 iar functionara mi-a adus la cunostinta despre faptul ca figurez cu 3 amenzi de la societatea de drumuri si poduri pentru circulatie fara a detine rovinieta..Am accepat aceasta plata a amenzii, pentru ca stiu ca am circulat fara rovinieta in luna decembrie 2010, intrucat a trebuit sa ma deplasez de urgenta in provincie( deces in familie).Tin sa mentionez ca pana anul trecut, nu am primit niciun proces verbal la domiciliu din partea societatii in cauza.Din discutii cu o persoana (fiind in aceeasi situatie ca a mea) am aflat ca a primit la cutia postala un plic ce ii aducea la cunostinta despre faptul ca a fost executat silit pentru neplata amenzii.Am luat legatura telefonic cu reprezentantii societatii, care mi-a adus la cunostinta despre faptul ca am 5 procese verbale pentru lipsa rovinieta si ca acestea sunt pe executare silita.Vreau sa va intreb daca este corect cum s-a procedat dupa 3 ani, avand in vedere faptul ca eu nu mai figuram la directia taxe si impozite cu nicio datorie.Culmea este faptul ca la Posta am platit contravaloarea amenzilor pentr doar 3 procese verbale si nici decum 5 cate mi s-au comunicat de la societate. .In urma discutiei telefonice cu un reprezentant al societatii, mi-a adus la cunostinta despre faptul ca aceasta societate nu are treaba cu amenda, ci cu despagubirea de 28 euro,pe care trebuia sa o platesc separat fata de amenda, dar eu neavand niciun proces verbal nu am avut de unde sa stiu.Dupa cate stiam toate darile catre stat apar la taxe si impozite pana si amenzile la circulatie.Tot din discutia purtata cu acel reprezentant, mi-a relatat faptul ca acele procese verbale mi-au fost afisate in lipsa la domiciliu in prezenta unui martor! Intrebarea este ce se poate face in aeasta situatie, aceasta fiind singura cale de instiintare?. Cutiile de scrisori din scara blocului sunt fara incuietori,deci ?……..Va rog daca puteti sa ma lamuriti si pe mine despre acest fapt..Va multumesc.

Lasă un comentariu