Avocatul poporului online – Consultanta online
Art. 62
Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor.
Daca parintii nu au nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. in acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. In lipsa unei asemenea invoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotara, ascultind pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
Art. 63
Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie.
Art. 64
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea de incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2.
Art. 65
Bună seara mă numesc catoiu nicolae stefan si am 26 de ani aş vrea să mă interesez dacă pot lua o fată care îi în plasament și are doar 16 ani dar mama iei îi în contra noastră ce procedură ar trebui să fac ca să o iau de nevastă. Mulțumesc frumos cu respectele dumneavoastra.
Buna ziua – am si eu o intrebare, Primăria mi-a scos din registrul agricol unele parcele pe care eu le-am inregistrat in registrul agricol inca din anul 1992. Primăria afirmă cum că aceste suprafete pe care mi le-au scos din registrul agricol fara ca eu sa solicit acest lucru, nu era inregistrate în evidențele compartimentului taxe și impozite din cadrul Primăriei, drept pentru care mi-au făcut executare silită. Întrebarea mea este : Eu ca și contribuabil dacă am înregistrat toate suprafețele din Titlu de proprietate în registul agricol, am obligația prin lege să-l înregistrez și la taxe și impozite, sau această atribuție revine funcționarilor Primăriei ??
Ati adoptat fetita?
avocat coltuc https://www.coltuc.ro avocat
Neavând alți copii
Domnule avocat vreau sa înfiez o fetita pe care o creștem de la o luna de zile fetita are acum noua ani părinții fetitei au renunțat prin notar la toate drepturile asupra fetitei neavând o situație materiala bună sau și despărțit cum am putea infia fetita eu cu soția mea în alți copii
VA ROG DOMNULE AVOCAT SA IMI TRIMITETI UN RASPUNS
DOMNULE AVOCAT IN DECEMBRIE 89 ERAM MILITAR IN TERMEN LA U.M. 01171 BUZAU . IN NOAPTEA DE 22 ERAM IN MISIUNE LA BUCURESTI SI AM FOST RANIT PRIN IMPUSCARE.NU AM CERTIFICAT DE LUPTATOR RANIT SI NU AM AVUT NICIODATA.CE TREBUIE SA FAC PT. A INTRA IN POSESIA CERTIFICATULUI.VA MULTUMESC
In urma cu un an am castigat un concurs organizat de primaria Radomiresti,judetul Olt,tot de atunci ma judec cu institutia pentru emiterea actului administrativ.Dupa castigarea concursului mi se imputa prin contestatie ca nu am vechime in specialitatea studiilor efectuate de un an de zile. Am fost angajata a primariei din anul 2007-2011, facultatea am absolvit-o in timp ce eram angajata a primariei ,in iulie 2010 am absolvit examenul de licenta 2010.In iune 2011 mi-am dat demisia.Oare de ce perioada lucrata in cadrul institutiei nu se considera vechime in specialitatea studiilor?Am pierdut procesul iar acum am facut recurs,ce sanse de castig credeti ca am ?
Suntem o familie cu 6 frati si am mostenit de la mama noastra decedata in 1996, 24 ha de teren forestier datorita comisiei locale ne judecam cu falsi proprietari pusi in posesie pe suprafata noastra si din 2004 umblam prin tribunale avem hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila Sentinta civila1433 din 15 noiembrie 2007 a judecatoriei Vatra Dornei.Din totalul suprafetei de 24 ha am gasit pe vechiul amplasament doar 8 ha pe care suntem pusi in posesie restul suprafetei este exploatat si au ramas doar cioate de cei care au fost pusi in posesie de comisia locala atentie in timp ce noi eram cu dosar pe rol. am facut demersuri,adrese,plangeri,pestetot pe unde am crezut ca ni se v a rezolva cauza dar nu reusim sa gasim suprafata libera de sarcini pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei.Avem o suprafata de 3.40 ha padure mostenire dupa mama in locul numit Tancuri com Saru Dornei si trecand timpul cu cealalta padure am mai gasit doar 1,94 ha libera.Mentionez ca in tot acest timp am mai facut masuri pe niste suprafete asa zise libere puse la dispozitia noastra de catre ocolul silvic VatraDornei si dupa masura schita si la semnat procesele verbale de vecinatati apareau suprapuneri si noi ramaneam pagubasi si cu banii dati.Mama mea Lostun Burlacu Paraschiva unica mostenitoare a lui Olteanu Gheorghe din Saru Dornei jud Suceava iar dosarul este pe Lostun Burlacu Ion fratele nostru mai mare si toti ceilalti frati.Mai am o intrebare la dv intre timp au intervenit niste probleme intre noi 5 si fratele nostru mai mare si am ajuns sa nu ne mai vorbim deloc am vrea sa stim cum am putea sa ne separam noi 5 de el prin ce metoda legala sa umblam sa ne rezolvam aceste situatii deoarece el nu a participat cu nimic la cheltuielile pe care le am avut de a lungul timpului acesta si depindem de el pt semnaturi ca fiind primul frate pe dosar si pe hotararile judecatoresti .Cu speranta unui raspuns cat se poate de urgent va rugam sa ne indrumati spre cine ne poate ajuta in ambele situatii.Va multumesc.
Buna ziua , Musat iliuta din Giurgiu
De curand mai exact in luna decembrie am fost dat in judecata din nou pt marirea pensiei aalimentare .
Eu pe contractul de munca am 570 lei dar mi sa pus o pensie alimentara de 262 dupa salariul minim .
Este in regula acest lucru ???
buna ziua …se poate sa imi spuneti mam casatorit recent iar sotul meu ar un apartament primit mostenire de la parinti ..in cazul de deces al sotului eu as avea dreptul la apartament …sotul ne mai avand frati in viata nici parinti nici nepoti din partea fratilor ..find toti decedati
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la un partaj succesoral. Este vorba despre o casa cu curte in orasul Voluntari, mostenita dupa decesul parintilor. Suntem doi frati care am mostenit 85% iar 15% sunt mostenite de fratele mamei vitrege cu care tatal nostru a fost casatorit aprox 35 ani. La procesul de mediere am convenit ca acesta sa primeasca o sulta pentru partea care-i revine. Desi paratul nostru a acceptat, totusi nu vrea sa faca succesiunea. Astfel ca am deschis proces pentru partaj succesoral si iesire din indiviziune la tribunalul Buftea si dupa 1,5 ani de dezbatri am primit hotarrea judecatoreasca. Problema nu intra in competenta judecatoriei, ci a notariatului datorita faptului ca procesul de mediere s-a incheiat inaintea efectuarii succesiunii (Art. 59 din Legea nr. 134/2010 – Cod de procedura Civila). Acum eu intreb: Paratul vrea bani dar nu vrea sa faca succesiunea, ce putem face?
Desi in actionarea in judecata s-a aratat ca paratul nu are certificat de mostenitor caci nu a dezbatut succesiunea nici pana la mediere, nici dupa aceasta – noi aducand document de la camera notarilor – si se doreste dezbaterea succesiunii si iesirea fratilor coproprietari din indiviziune, nu stim daca la recurs avem vreo sansa de castig sau trebuie sa deschidem un nou proces (in care am inteles ca procesul de mediere nu mai este obligatoriu si chiar daca ar trebui efectuat, in prezent s-ar incheia cu esec, urmand ca instanta sa decida dupa expertiza modul de partajare si iesirea din indiviziune).
Va multumim anticipat.
Buna ziua.
Numele meu este Nicu ,sunt din Mangalia si sunt pensionar pe caz de boala gradul 1 de invaliditate.In urma unei invitatii la casa de pensii in vederea clarificarii venitului obtinut din alte activitati independente ,am aflat ca nu trebuie sa depasesc 4 salarii medii brute (8800 lei) pe an din valoarea bruta rezultata in urma unei activitati comerciale.Nu mi se pare normal sa se considere valoarea bruta când venitul meu este cel net scazand cheltuielile.in valorea bruta se gaseste rulajul deci implicit si valoare produsului care il cumpar.nu ar fi fost normal sa se ia in consideratie venitul net,deci cu valoarea cu care raman?In cazul de fata avand un rulaj mult mai mare de 8800 dar ne scazanduse cheltuielile si perderile eu trebuie sa dau pensia aferenta anului 2013 inapoi la stat.Este corecta aceasta situatie?
Va rog sa ma ajutati cu aceasta situatie.
Va multumesc .
Nicu Darie
Buna ziua Domnu avocat. As dori si eu cateva informatii. Ieri pe data de 4.03.2015 am demisionat de la locul de munca. Firma m-a obligat, sa stau in preaviz 20 de zile lucratoare pentru a-mi restitui banii pe luna februarie in cazul in care luna s-a inchis. Banii pe luna februarie ar trebui sa ii iau pe data de 15.03.2015, efectiv lucrez 2 saptamani in avans. Banii pe cele 4 zile din martie le cedez, nu am pretentii la ele, ma intereseaza daca e normal sa imi opreasca banii pe luna februarie. Va aduc la cunostinta ca in demisie s-a specificat de cele 20 de zile de preavis, de azi as fi in preaviz. Pot contesta cumva au vreun drept sa imi opreasca banii pe luna februarie. Va rom mult ajutati-ma. Multumesc, sa aveti o zi frumoasa !!!
Buna ziua.Am o intrebare catre dvs.la care sper sa ma puteti ajuta.In perioada 27 febr.1990-31 august 1997 am lucrat la Exploatarea Miniera Vatra Dornei.Pe cartea de munca este operata aceasta vechime,dar am inteles ca pt intocmirea dosarului de pensionare voi avea nevoie de o adeverinta in care sa fie specificata aceasta vechime.Este adevarat?Prin urmare am cautat si gasit pe internet o societate din Iasi care detine in prezent arhiva de la Min.Bucovina(fosta Exploatare Miniera Vatra Dornei) si pt aceasta adeverinta mi-au solicitat suma de 295 lei.Este legal asa ceva?Poate sa-mi ceara atatia bani pt o astfel de adeverinta???Multumesc
Buna Ziua!
Am si eu o intrebare, pot fi data afara dupa ce am terminat concediul medical.
Precizez ca m-am inbolnavit de TBC,am stat 6 luni in medical ,am primit de la medic ca sunt apt de munca,iar dupa acea patronul mi-a precizat ca nu ma m-ai primeste inapoi.Lucram ca vanzatoare la un magazin alimentar
In anul 2008 am facut un bransament la reteaua de apa cu o firma autorizata pe o lungime pana la teava principala de apa de aproximativ 300m,tranversand un canal de irigatii pe deasupra si drumul national cu forare pe dedesuptul soselei pana la propietatea noastra.Toata cheltuiala ajungand atunci la suma de 100mil . vechi.Atunci am mers la uzina de apa si ne.au spus sa tragem apa pe cont propiu ca ei nu au fonduri sa ne ajute. Acum dupa 6 ani un vecin care are fantana forata cu aceeasi firma cu care am tras si noi apa sa racordat la teava noastra care tranverseaza drumul national fara a ne cere aceptul.Am facut sesizare la uzina de apa si raspunsul a fost ca dupa bransamentul la teava lor si alimentandu.ne cu apa conducta noastra nu ne mai apartine noua ci lor, noua apartinandu.ne numai ce este in curte.Se poate merge pe cale judecatoreasca cu castig de cauza pentru deteriorarea tevii,bransarea fara acordul nostru notarial si debransarea vecinului .Multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca atunci cand am achitat un credit ipotecar sunt obligat sa suport tot eu taxele de radiere ipoteca la notariat si carte funciara?
Odata ce am achitat toata suma, eu consider ca e corect ca banca sa efectueze tot ce tine de radiere, inclusiv taxe, formalitati etc.
Defapt am mutat creditul de la BRD LA BT iar in momentul de fata BT ma preseaza pe mine sa le duc dovada radierii…altfel spus am casa ipotecata la doua banci,…oare notarul ce obligatii avea la data cand am instituit a doua ipoteca pe acelasi imobil ?
Va multumesc.
Am drept sa imi aprind iarba uscata in curte ?
am nevoie urgent de raspunsuri ca am o situatie dificila ,sunt separata de cei doi copii minori 3 respectiv 5ani de catre mama si sora concubinului cu care am trait 6ani de zile ,el este plecat in strainatate si urmeaza sa vina in tara in aceasta luna,este f violent verbal si fizic cu mine si copii in toti anii de convietuire pina sa plece si sa spuna ca ne am despartit definitiv,situatia este actuala de 2saptamini si am apucat sa fac demersuri pina acum la politie si protectia copilului ,eu sunt din provincie dar ma stabilesc aici sa pot lua copii ,va astept raspunsurile cu nerabdare ,multumesc mult de tot.0767241710si adresa de e mail daniel.caltea@yahoo.com
am cinci copii la scoala din care doi sant in anul patru de liceu la bucecea (botosani) unul la scoala profesionala anul doi de la acelasi liceu iar ceilalti doi sant in clasele a-6-a repectiv a-8-a.Problema este ca cei trei au avut transport gratuit promis de liceu iar acum sant obligat sa platesc abonament peste 300 ron de persoana ca sa poata copii sa continue scoala In total am de platit peste 900 ron .Noi parinti nu avem nici un venit lucram in agricultura si nu avem posibilitate sa platim transportul ceea ce ne obliga sa intrerup copiii de la scoala .Mentionez ca distanta de la domiciuliu pana la liceu este de 32 km nu stiu unde sa ma adresez si cine ma poate ajuta sa pot continua studiile copilor ? Ce se intimpla cu cel ce intrerupe scoala profesionala din motiv de transport Cand am inscris copii la liceul bucecea ni s-a promis ca elevii au transport gratuit . VA MULTUMESC
buna ziua, e normal ca o banca sa perceapa comision de administrare a contului odata ce nu ai ridicat card si nu ai semnat nimic? cu dansii , Credit Europe Bank,multumesc cornelia l