Cerere divort – Procedura divortului
Cererea sau altfel spus actiunea de divort trebuie sa cuprinda ceea ce urmareste sa obtina sotul interesat prin pronuntarea divortului: modul de desfacere a casatoriei respectiv din culpa exclusiva a celuilalt sot sau d
in culpa ambilor soti, incredintarea copiilor minori si stabilirea pensiei de intretiner e in favoarea acestora sau dimpotriva stabilirea unui program de vizita (in situatia in care nu solicita incredintarea sau crede ca nu va obtine incredintarea minorilor), numele pe ca re il vor purta sotii dupa divort, precum si detalierea motivelor de divort.
Totodata prin cererea de divort se poate solicita si impartirea bunurilor comune, dobandite de catre soti in timpul casatoriei, insa acest capat de cerere va fi judecat numai dupa solutionarea divortului definitiv si irevocabil. Exista si posibilitatea solutionarii partajului concomitent cu pronuntarea divortului insa numai in situatia in care sotii ajung la o intelegere si pe acest aspect, intelegere consemnata in scris si denumita tranzactie.
La cererea de divort se anexeaza certificatul de casatorie in original si copii ale certificatelor de nastere a copiilor minori. Daca sotul interesat nu detine certificatul de casatorie in original (din diverse motive: fie este
pierdut, fie se afla in posesia celuilalt sot) se poate adresa primariei in vederea eliberarii unui duplicat. Sunt si judecatori care primesc doar o copie a certificatului de casatorie, dar regula este ca acest document trebuie depus in original.