Cerere partaj – Procedura partajului

Cerere partaj – Procedura partajului

Realizarea impartirii bunurilor comune din casatorie. Partaj, in general

Cei doi soti pot opta pentru efectuarea partajului odata cu procesul de divort si pentru efectuarea sa separata, dupa ce divortul s-a pronuntat.

Daca se solicita partajarea bunurilor comune odata cu divortul, instanta se va pronunta in cadrul aceluiasi proces, intai asupra divortului si ulterior, dupa ce pronunta divortul, va trece la judecarea partajului in final pronuntandu-se si asupra acestuia.

Partajul prin acordRealizarea impartirii bunurilor comune ce au rezultat din casatorie, atunci cand cei doi soti se inteleg cu privire la modul in care se efectueaza impartirea, este, pe langa solutia cea mai eleganta si mai putin incarcata emotional, dar, in acelasi timp, este solutia cel mai putin costisitoare, ca timp si costuri. Realizarea partajului, cand exista acord intre cei doi soti, se poate realiza:

  • printr-un document realizat in fata notarului.

    Costul, in acest caz, este stabilit de notar, in majoritatea cazurilor, taxa reprezentand un procent din suma valorilor bunurilor ce se impart. Aceasta varianta, este, in general, semnificativ mai costisitoare decat prima varianta. In plus, aceasta activitatea se poate desfasura doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort

    In cazul in care nu exista acord initial intre soti, dar ulterior introducerii actiunii de partaj, sotii ajung la un acord:

  • prin redactarea (recomandabil, de catre un Avocat) a unui document care sa statuteze intelegerea si modul de impartire convenit a bunurilor comune din casatorie si prezentarea acestui document in instanta, in cadrul procesului de partaj.

    Costul in acest caz implica: 3% din valoarea de partajat (taxa de timbru pentru procesul de partaj) + onorariu avocat. Aceasta varianta se poate alege atat atunci cand partile efectueaza partajul odata cu procesul de divort, cat si atunci cand il efectueaza dupa procesul de divort. Daca partajul se finalizeaza printr-o tranzactie la primul termen, ce reliefeaza intelegerea partilor, taxa de timbru platita poate fi restituita de catre Stat inapoi.

    In concluzie, realizarea impartirii bunurilor comune din casatorie prin acord se poate realiza printr-un proces (varianta ce implica taxa de 3% initiala, dar cu posibilitate de restituire a sumei) sau printr-o procedura in fata notarului (de asemeni, taxa proportionala cu suma de impartit, la cvare se adauga onorariul notarial,si doar daca sotii deja au finalizat divortul, dar finalizata mult mai rapid).

 

Lasă un comentariu