Cerere pentru divort – Divortul juridic
Desfacerea casatoriei prin divort este mijlocul juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca.
Modalitati de desfacere a casatoriei
Potrivit legislatiei in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume: – divortul amiabil, prin consimtamantul sotilor; – divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Pentru pronuntarea divortului prin consimtamantul sotilor, trebuie indeplinite cateva conditii cumulativ: actiune de divort
– ambii soti sa fie de acord cu divortul;
– sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei pana la data sesizarii instantei;
– sa nu existe minori din casatorie.
In ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.
Regula este ca instanta competenta teritoriala care sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.
Sotul reclamant trebuie sa depuna personal actiunea la judecatorul de serviciu de la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, in doua exemplare- daca sotii nu au copii minori- si in trei exemplare daca au. Judecatorul are obligatia de a a-i convinge pe cei doi soti sa se impace.
Pentru admiterea actiunii de divort, reclamantul trebuie sa dovedeasca motivele temeinice pentru care doreste divortul, care implica o anumita gravitate a neintelegerilor dintre parti.