Consilier proprietatea industriala – Consiliere juridica

Consilier proprietatea industriala – Consiliere juridica

Ce înseamnă expresia „consilier în proprietate industrială”? Când şi de ce avem nevoie de un consilier în proprietate industrială? Ce legătură are acesta cu domeniul proprietăţii industriale (mărci, invenţii, desene şi modele industriale etc.) sau cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci?

Stricto sensu, consilierul în proprietate industrială este „persoana fizică atestată în condiţiile Ordonanţei 66/2000 – şi înscrisă în Registrul naţional al consilierilor”, Registru administrat şi depozitat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Aşadar, aceasta este o profesie liberă şi independentă, cu organizare şi funcţionare autonomă – care poate fi exercitată în România, în condiţiile Ordonanţei nr. 66/2000 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier în proprietate industrială, cu modificările ulterioare, şi ale Instrucţiunilor nr. 108/2002, emise de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Calitatea de consilier în proprietate industrială poate fi dobândită în urma promovării unui examen susţinut la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, iar dreptul de a practica această profesie (într-una din formele prevăzute de lege) este condiţionat de calitatea consilierului de membru al organizaţiei sale profesionale, denumită Camera Naţională a Consilierilor în Proprietate Industrială.

Lasă un comentariu