Căutarea unui loc de muncă în străinătate-Impozite

Căutarea unui loc de muncă în străinătate-Impozite

Impozitarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă nu este reglementată la nivel european, ci la nivel naţional. Statele membre au încheiat o serie de acorduri bi-/multilaterale, dar acestea nu acoperă toate situaţiile posibile. Există, totuşi, o serie de principii de bază valabile în majoritatea cazurilor.

Impozitul pe venit în cazul indemnizaţiei de şomaj

Cele mai multe acorduri fiscale bilaterale încadrează indemnizaţia de şomaj la categoria „alte venituri”, impozabile doar în ţara de reşedinţă. Totuşi, tratamentul fiscal variază în funcţie de prevederile acordurilor, motiv pentru care vă recomandăm să vă informaţi în prealabil.

În principiu, dacă petreceţi mai puţin de 6 luni din an în altă ţară din UE fără să lucraţi, probabil nu se va considera că aveţi domiciliul fiscal în ţara respectivă. În acest caz, indemnizaţia de şomaj va fi impozitată doar în ţara care v-o plăteşte.

Exemplu

Sunteţi şomer în Spania şi plecaţi în Belgia timp de 3 luni, pentru a căuta un loc de muncă. Potrivit legislaţiei ambelor ţări, se va considera că aveţi domiciliul fiscal doar în Spania,  ceea ce înseamnă că veţi continua să plătiţi numai impozitul spaniol pe indemnizaţia de şomaj.

Dacă petreceţi mai mult de 6 luni din an în altă ţară din UE, se va considera, în majoritatea cazurilor, că aveţi domiciliul fiscal în ţara respectivă, iar aceasta vă va impozita indemnizaţia de şomaj.

Totuşi, cele mai multe acorduri fiscale bilaterale prevăd că vă puteţi păstra domiciliul fiscal în ţara de origine dacă aveţi o locuinţă permanentă şi legături economice şi personale puternice în ţara respectivă. În acest caz, cealaltă ţară nu ar trebui să vă impoziteze indemnizaţia de şomaj.

Pentru informaţii exacte, vă recomandăm să consultaţi acordurile fiscale bilaterale şi legislaţia ţărilor vizate.

Tratatele bilaterale încearcă să soluţioneze problemele legate de dubla impozitare şi dublul domiciliu fiscal, astfel încât să nu fiţi impozitat de două ori pe acelaşi venit. Dacă acest lucru se întâmplă totuşi, aţi putea avea dreptul să deduceţi impozitul plătit într-o ţară din impozitul datorat celeilalte.

Exemplu

După ce aţi rămas şomer în Islanda, v-aţi mutat timp de 10 luni în Suedia, pentru a vă căuta un loc de muncă. În această perioadă, aţi întrerupt legăturile personale şi economice cu Islanda. Veniturile vă vor fi impozitate, cel mai probabil, în Suedia. Veniturile pe care le obţineţi în Islanda ar putea fi, în continuare, impozitate acolo,  dar autorităţile suedeze ar trebui să vă micşoreze impozitul, pentru a compensa impozitele plătite în Islanda.

Exemplu

În situaţii transfrontaliere, verificaţi întotdeauna unde va trebui să plătiţi impozitele

În 2009, Ana s-a mutat din Danemarca în Suedia şi a solicitat transferul indemnizaţiei de şomaj. După 6 luni în care nu şi-a găsit un loc de muncă, a revenit în Danemarca. În 2010, autorităţile suedeze au înştiinţat-o că-i vor impozita toate veniturile obţinute în 2009, indiferent de sursă.

Pentru că a petrecut peste 6 luni în Suedia, sa poate considera că Ana a avut domiciliul fiscal în această ţară pentru anul respectiv. Însă, în condiţiile în care este dublu impozitată, Ana ar trebui să primească o compensare. De aceea, trebuie să contacteze autorităţile fiscale din ambele ţări, pentru a clarifica situaţia.

Exemplu

Adam este cetăţean polonez şi a lucrat o perioadă în Franţa. Când şi-a pierdut locul de muncă, a primit indemnizaţie de şomaj din partea acestei ţări. Având în vedere legăturile sale personale cu Polonia, Adam şi-a păstrat domiciliul fiscal în ţara de origine.

La revenirea în Polonia, a fost surprins când autorităţile i-au solicitat să plătească un impozit pe indemnizaţia de şomaj din Franţa, în baza unui acord fiscal bilateral încheiat între cele două ţări. Într-adevăr, Adam va fi nevoit să plătească impozitul în Polonia.

Totuşi, dacă Franţa i-a perceput un impozit pe indemnizaţia de şomaj, Adam ar trebui să obţină o deducere în Polonia.

 

 

Avocat al românilor din afara graniţelor ţării

 

https://www.coltuc.ro/blog/avocat-al-romanilor-din-afara-granitelor-tarii

https://www.facebook.com/pages/Avocat-al-romanilor-din-afara-grani%C5%A3elor-%C5%A3%C4%83rii/579577265441928

 

 

Lasă un comentariu