ART. 396 Noul cod de procedura penala 2014 Rezolvarea acţiunii penale – Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală

ART. 396 Noul cod de procedura penala 2014 Rezolvarea acţiunii penale – Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală

(1) Instanţa hotărăşte asupra învinuirii aduse inculpatului, pronunţând, după caz, condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal.

(2) Condamnarea se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat.

(3) Renunţarea la aplicarea pedepsei se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, în condiţiile art. 80 – 82 din Codul penal.

(4) Amânarea aplicării pedepsei se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, în condiţiile art. 83 – 90 din Codul penal.

(5) Achitarea inculpatului se pronunţă în cazul prevăzut la art. 16 alin. (1) lit. a) – d).

(6) Încetarea procesului penal se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e) – j).

(7) Dacă inculpatul a cerut continuarea procesului penal potrivit art. 18 şi se constată, ca urmare a continuării procesului, că sunt incidente cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a) – d), instanţa de judecată pronunţă achitarea.

(8) Dacă inculpatul a cerut continuarea procesului penal potrivit art. 18 şi se constată că nu sunt incidente cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a) – d), instanţa de judecată pronunţă încetarea procesului penal.

    (9) În cazul în care, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară sau al judecăţii, faţă de inculpat s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune sau s-a dispus înlocuirea unei alte măsuri preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune şi inculpatul este condamnat la pedeapsa amenzii, instanţa dispune plata acesteia din cauţiune, potrivit dispoziţiilor art. 217.

    (10) Când judecata s-a desfăşurat în condiţiile art. 375 alin. (1) şi (2), când cererea inculpatului ca judecata să aibă loc în aceste condiţii a fost respinsă sau când cercetarea judecătorească a avut loc în condiţiile art. 377 alin. (5) ori art. 395 alin. (2), iar instanţa reţine aceeaşi situaţie de fapt ca cea descrisă în actul de sesizare şi recunoscută de către inculpat, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

 

Un comentariu la „ART. 396 Noul cod de procedura penala 2014 Rezolvarea acţiunii penale – Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală”

  1. buna ziua.Am o mare rugaminte la dvs.Am fost prins conducand in stare de ebrietate, iar la judecatorie s-a hotarat ca pedeapsa principala 1, 6 luni cu inchisoare, complementara , interzicerea dreptului de a conduce timp de 1 an, , termen de incercare 3, 6 luni.Procurorul a facut recurs si sentinta este aceasta
    ra estimata: 10:00
    Complet: CAJ3
    Tip solutie: fără casare
    Solutia pe scurt: Admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov împotriva sentinţei penale nr. pronunţată de Judecătoria Braşov în dosarul penal nr. 2013, pe care o desfiinţează sub aspectul temeiului condamnării inculpatului , temeiului aplicării pedepsei accesorii şi a conţinutului acesteia din urmă şi cu privire la aplicarea pedepsei complementare. Rejudecând în aceste limite: Reţine ca temei al condamnării inculpatului la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, dispoziţiile art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală. Înlătură pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 lit. g şi i Cod penal aplicată inculpatului de către prima instanţă. În baza art. 71, art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal de la 1969 şi art. 12 din Legea nr. 187/2012, interzice inculpatului cu titlu de pedeapsă accesorie dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Menţine modalitatea de executare stabilită de către prima instanţă privind pedeapsa principală aplicată precum şi termenul de încercare fixat şi în baza art. 71 alin. 5 Cod penal de la 1969, suspendă, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii şi executarea pedepsei accesorii. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 26.09.2014. DECIZIA PENALĂ NR.
    este mai favorabil apelul?cand pot da de permis?pt ca parerile sunt impartite.multumesc mult

Lasă un comentariu