ART. 595 Noul cod de procedura penala 2014 Intervenirea unei legi penale noi Punerea în executare a hotărârilor
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau a hotărârii prin care s-a aplicat o măsură educativă intervine o lege ce nu mai prevede ca infracţiune fapta pentru care s-a pronunţat condamnarea ori o lege care prevede o pedeapsă sau o măsură educativă mai uşoară decât cea care se execută ori urmează a se executa, instanţa ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire, după caz, a dispoziţiilor art. 4 şi 6 din Codul penal.
NEPOTUL MEU ARE O CONDAMNARE DE 17 ANI PENTRU OMOR . AR PUTEA INVOCA O REVIZUIRE A PEDEPSEI , INVOCAND PROCEDURA RAPIDA DE JUDECATA CARE REDUCE CU O TREIME DIN MAXIMUL PEDEPSEI DACA USU RECUNOASTE VINOVATIA INAINTE DE JUDECATA ?
domnule avocat am o intrebare si va rog s-a ma lamuriti un nepot de al meu a lovit fara sa vrea cu cutitu in zona burti pe un baiat dar acel baiat a inceput scandalu si i-a fost dat nepotului meu o sticla in cap dar a avut spitalizare 3 zile .nepotului meu i sa dat 6 ani .a facut cerere la art 595 si i-o fos respinsa ce mai poate face va mai spun ca victima se-a retras pligerea . va multumesc
buna ziua cumnata mea a fost condamnata pe vechiul cod pentru inselaciune (file cec fara acoperire) la 5 ani, pedeapsa coincide cu maximul din noul cod penal. Exista cumva posibilitatea sa scada pedeapsa , a facut contestatie la executare care a fost respinsa ca nefondata
spuneti-mi va rog cumnata mea a fost condamnata pentru inselaciune (file cec fara acoperire) la 5 ani inchisoare pe vechiul cod penal poate beneficia cumva de noul cod penal a avut in instanta contestatie la executare ( sesizare transmisă de comisia prevăzută de HG 836/2013 aplicarea Legii penale mai favorabile) raspunsul a fost cum ca contestatia este nefondata
Va multumesc mult
ART. 193 Noul Cod Penal 2014 Lovirea sau alte violenţe Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Nu puteti cere aplicarea art.5 din Noul Cod de Procedura Penala
buna ziua ma puteti ajuta si pe mine ,am primit o condamnare cu suspendare pentru loviri si alte violente si pentru legea 61 am primit 3 luni ,pot cere intervenirea unei noi legi penala ,revizuirea mi-a fost respinsa pe noul cod ce pedepse se aplica in cazul de loviri si legea 61
la art 174 rap la art 175 o pedeapsa de 6 ani are sanse sa-i fie scazuta pedeapsa
Sotul meu a fost condamnat la 2 ani si 6 luni pentru tulburarea linistii si 3 ani si 6 luni pentru trafic de droguri.Decizia nu este de finitiva el avand pe rol la Tribunalul Bucuresti proces pentru intervenireaunei legi pensle noi,dar si la Inalta Curte.Pana in acest moment a efectuat 2 ani si 5 luni in arest preventiv,care sunt sansele lui?
20.03.2014
Ora estimata: 09:00
Complet: C7L
Tip solutie: respinge cererea
Solutia pe scurt: În temeiul art.595 C.proc.pen rap.la art. 23 alin 1, 8 din Legea 255/2013, respinge contestaţia la executare privind aplicarea legii penale mai favorabile formulată de condamnatul L N D, deţinut în Penitenciarul Timişoara, cu privire la pedeapsa de 2 ani şi 7 luni închisoare, astfel cum a fost stabilită şi aplicată prin s.p. nr. 1498/06.06.2013 a Judecătoriei Timişoara, def. prin dec. nr. 1243/R/17.10.2013 a Curţii de Apel Timişoara, în executarea cărei se află în prezent. În temeiul art. 275 alin. 2 C.proc.pen. dispune obligarea contestatorului la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuielile judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20.03.2014.
Document: Hotarâre 1112/2014 20.03.2014
in acest caz este vorba de fiul meu care este arestat pentru conducere fara permis.are scoala de soferi facuta ,nu a baut niciodata la volan si nici nu a facut acident.pedeapsa initiala dupa vechiul cod penal a fost de 1 an la care sa mai adaugat o suspendare de 1,7luni .in urma cereri de reducere a pedepsei nu a beneficiat nici macar de o zi de reducere a pedepsei.se pare ca legea in tara noastra se acorda pe preferinte
Buna…fratele meu a primit o pedeapsa de 2 ani si 6 luni pt. furt.A executat deja 10 luni,ce sanse sunt cu noul cod penal? Multumesc.
am o condamnare de 4 ani cu suspendare sub control jjuridic din 2007,inselaciune/fals,acum parchetu a mai gasit niste fapte din 2005,tot la fel,ce pot aplica sau cum pot cere revizuire la pedeapsa pana raman definitiv la asta….multumesc si va rog daca ma puteti ajuta
Rodica Ursu, fiul tau merita modificata pedeapsa si anume marita cu 10 ani !!!! Pentru ce ai zis ca a facut si probabil are si rest de pedeapsa, ce vroiai sa ii dea flori si doar vreo trei luni ???!!! Asa l-ai crescut asa il ai !
toate pedepsele vor fi recalculate…
Va rog. Fiul meu este arestat pt. Trafic de minori si proxenetism si a primit 7 ani si a mai avut o recidiva de 3 ani. Explicati mi in citeva cuvinte cum e cu noul cod penal. Ar putea sa i fie redusa pedeapsa? Si cam cat ? Multumesc.
Art. 595 din Noul Cod de Procedura Penala, instituie un tratament discriminatoriu pentru persoanele majore aflate in executarea unei pedepse privative de libertate, in baza unei decizii a instantei, decizie ramasa definitiva.
Prin introducerea Noului Cod Penal si al Codului de Procedura Penala, pentru a acorda detinutilor dreptul la un tratament juridic egal, echitabil si nediscriminatoriu, este necesara recalibrarea juridica a pedepselor aflate in executare. Dreptul de a modifica o pedeapsa aflata in executare, este un drept exclusiv al instantei care a individualizat pedeapsa. Legiuitorul incearca prin art. 595 noul CPP sa modifice anumite categorii de pedepse (cele ce depasesc maximul special din noile incadrari ale noului CP). In acest fel, se instituie, de facto, un tratament juridic discriminatoriu si arbitrar. Reducerile de pedeapsa nu sunt uniforme (de ex: doi coautori au primit sanctiuni diferite, de, sa zicem, 8 si 9 ani, pedepse ce se vor reduce sub efectul legii, la noul maxim special de, sa zicem, 8 ani. De ce unul dintre infractori, fara sa fi avut de exemplu o „conduita ireprosabila” in penitenciar, primeste o reducere a pedepsei de 1 an si, cel care are nenumarate evidentieri, ramane cu pedeapsa de 8 ani?).
Toate pedepsele aflate in executare, trebuiesc recalibrate, reduse proportional cu reducerea incadrarilor. In acest fel, pedepsele vor reflecta, inclusiv in noile incadrari reduse, vointa instantei care a individualizat pedeapsa.
De exemplu: pentru o inselaciune, instanta a acordat, cf. art. 215 (2) CP vechi, o pedeapsa de 5 ani, la o incadrare de 3 – 15 ani. (1/3 din maxim).
In noul CP, incadrarea se reduce la un maxim de 5 ani. Legiuitorul comite o grava eroare considerand ca, dupa intrarea in vigoare a noului CP si a noului CPP, aceasta pedeapsa poate fi mentinuta, ea nedepasind maximul special din noul CP. Ar insemna ca, in noua incadrare, infractiunea veche sa fie evaluata la maximum de gravitate – 5 ani – ceea ce este fals. Instanta a stabilit gravitatea faptei la 1/3 din maximul de 15 ani. Daca noul maxim este de 5 ani, pedeapsa trebuie recalibrata la 1/3 din noul maxim, adica la 1 an si 8 luni.
Argumentatia mea, se bazeaza pe Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 573/03.05.2011 si nr. 1470/08.11.2011 din care rezulta ca, pedepsele privative de libertate, aflate in executare pe baza unei decizii a unei instante, decizie ramasa definitiva, pentru a nu incalca autoritatea lucrului judecat, la intervenirea unei legi penale mai favorabile, pot beneficia de aspectul mai favorabil, numai in privinta beneficiilor rezultate dintr-o reducere a incadrarii fapte. Decizia CCR este definitiva, executorie, fara aplicare secventiala, trunchiata sau partiala. Ea produce aceleasi efecte (recalibrarea juridica a pedepsei) pentru toti detinutii aflati in situatii similare (executarea unei pedepse privative de libertate).