Noua procedura de inregistrare a operatorilor din domeniul agriculturii ecologice – 2014

Noua procedura de inregistrare a operatorilor din domeniul agriculturii ecologice – 2014

 

1. Data limita pentru inregistrare
Incepand cu anul 2014, operatorii au obligatia de a-si inregistra activitatea pana pe 31 august, inclusiv, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura judetene si cea a Municipiului Bucuresti. Anterior acestei modificari, data limita era 16 mai, inclusiv.

 

2. Termene speciale si categorii de operatori

Ca exceptie de la data limita pentru inregistrare mentionata mai sus, Ordinul 1253/2013 stabileste o data limita speciala (15 decembrie – in reglementarea veche era 31 decembrie), care se aplica anumitor operatori in domeniu, cadrul acestora fiind insa extins comparativ cu vechea legislatie.

Astfel, conform Ordinului 219/2007, in aceasta categorie intrau doar producatorii din productia vegetala si animaliera, care accesau Programul National de Dezvoltare Rurala, precum si producatorii care desfasurau activitati de colectare din flora spontana, procesatorii si comerciantii. Din 2014, se vor alatura acestora producatorii din acvacultura care acceseaza Programul Operational pentru Pescuit, precum si importatorii si exportatorii.

In plus, Ordinul 1253/2013 ofera avantajul acestui termen special prelungit si noilor producatori din productia vegetala si animaliera, care se inregistreaza pentru prima data, dar cu respectarea unei duble conditii- pentru culturile infiintate dupa data de 16 mai a fiecarui an si cu posibilitatea ca inspectia pentru anul in curs sa poata fi efectuata in timpul perioadei de vegetatie.

3. Operatori cu mai multe puncte de lucru

Operatorii care au mai multe puncte de lucru (pe raza mai multor judete) vor depune o singura fisa de inregistrare, la directia pentru agricultura judeteana din raza judetului unde isi au sediul social. Astfel, procedura se simplifica. Conform vechii reglementari, operatorul care avea mai multe puncte de lucru era obligat sa completeze un set de fise de inregistrare pentru fiecare unitate.

Lasă un comentariu