Model de convenţie privind constituirea unui drept de trecere
Model de convenţie privind constituirea unui drept de trecere
Subsemnaţii:
1.……………., domiciliat în…………. CNP…………..,în calitate de proprietar al terenului situat în ……….. înscris în Cartea Funciară nr ……… a localităţii ……….cu număr cadastral ….., denumit in continuare PROPRIETARUL
şi
2. ……………….. domiciliat în…………. CNP…………..,în calitate de beneficiar al dreptului de uzufruct, denumit in continuare BENEFICIARUL
am convenit încheierea prezentului contract de constituire a unui drept de trecere (servitute de trecere) în următoarele condiţii :
Eu, PROPRIETARUL, constitui cu titlu gratuit/oneros un drept de trecere [1], asupra terenului proprietatea mea, situat în…………înscris în Cartea Funciară nr……….. a localităţii …………. cu număr cadastral…………. (descriere imobil) în favoarea terenului proprietatea BENEFICIARULUI, situat în ………… înscris în CARTEA FUNCIARĂ nr……… a localităţii ………… cu număr cadastral …….. (descriere imobil).
Ca urmare a încheierii prezentului contract, terenul PROPRIETARULUI constituie fond aservit, [2] iar terenul proprietatea BENEFICIARULUI constituie fond dominant. [3]
Eu, PROPRIETARUL am dobândit dreptul de proprietate asupra terenului, fond aservit, în baza ………………, înscris în Cartea Funciară la partea a II-a (foaia de proprietate) sub nr.crt. …… conform încheierii nr. ……… din………
Imobilul, fond aservit, ce face obiectul prezentului contract de constituire a unui drept de trecere este/nu este liber de sarcini, aşa cum rezultă din………..[4]
Condiţiile constituirii dreptului de trecere[5]:
– întinderea dreptului si modul de exercitare
– în cazul constituirii cu titlu oneros se va menţiona cuantumul prestatiei, modalitatea de plata şi termenele de plata,
– efectele nerespectării obligaţiei de plată în cazul constituirii cu titlu oneros
– obligaţii asumate de proprietarul fondului aservit
– obligaţii asumate de proprietarul fondului dominant
Noi, părţile contractante, solicitam intabularea dreptului de trecere in Partea a III C, a CARTEA FUNCIARĂ nr. ………….a imobilului Proprietarului (fond aservit), precum şi în Partea a II-a B, a Cărţii funciare nr………… a imobilului Beneficiarului (fond dominant).[6]
Impozitul şi taxele ocazionate de autentificarea prezentului contract au fost calculate având în vedere valoarea de evaluare de …………lei stabilită conform Ghidului privind preţurile orientative ale proprietăţilor imobiliare (localitatea) Ediţia____.
Tehnoredactat la ………….., în …… exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară, ….. exemplare s-au eliberat părţilor.
PROPRIETAR , BENEFICIAR,
[1]Dreptul de trecere poate fi constituit atât pentru accesul la drumul public (art.617 Cod civil) cât şi pentru trecerea unor reţele edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, conducte de apă, gaz sau alte asemenea (art.621 Cod civil) sau pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat (art.622 Cod civil).
[2]Fondul aservit este terenul cu acces natural la calea publică. Dacă lipsa accesului provine din vânzare, schimb, partaj sau dintr-un alt act juridic, aceasta poate fi cerută numai celor ce au dobândit partea de teren pe care se făcea anterior trecerea. (art.618 Cod civil).
[3]Fondul dominant este terenul proprietatea altei persoane pentru utilitatea căruia se grevează terenul fond aservit cu dreptul de trecere. Utilitatea rezulta din destinaţia economica a fondului dominant sau consta într-o sporire a confortului acestuia. Servitutea se poate constitui şi în vederea unei utilităţi viitoare a fondului dominant. (art. 755 Cod Civil, art. 758 Cod Civil).
[4]În cazul în care terenul asupra căruia se constituie dreptul de trecere este grevat de sarcini se va avea în vedere ca drepturile terţilor să nu fie lezate, să nu fie instituite clauze de inalienabilitate sau insesizabilitate. În cazul în care asupra terenului este constituit un drept de ipotecă se vor pune în vedere părţilor prevederile art. 2376 Cod civil.
[5] Constituie clauze generale ce urmează a fi inserate şi detaliate în funcţie de voinţa parţilor contractante.