Model de pact de opţiune (de vânzare)
Model de pact de opţiune (de vânzare)[1]
Între:
[…] cu domiciliul în […], CNP […], în calitate de ofertant, şi
[…] cu domiciliul în […] , CNP […], în calitate de beneficiar, s-a încheiat prezenta convenţie în următoarele condiţii[2]:
I. Subsemnatul(-a) […], ofertant, mă oblig să vând beneficiarului […] dreptul meu de proprietate asupra terenului intravilan/extravilan, în suprafaţă de […] mp, situat în […], identificat cu numărul cadastral […] înscris în Cartea Funciară nr. […] a localităţii […], prin încheierea nr. […] a Biroului de cadastru şi publicitate imobiliară […].
Mă oblig să menţin prezenta ofertă de vânzare până la data de […] , dată până la care beneficiarul are obligaţia să-şi exprime opţiunea cu privire la acceptarea sau refuzul ei. Această ofertă este irevocabilă în termenul mai sus menţionat.
Declar că am luat cunoştiinţă de art.1668 cod civil potrivit căruia nu pot dispune de bunul care face obiectul prezentei convenţii până la data la care beneficiarul îşi va exprima opţiunea sau până la expirarea termenului pentru care am emis oferta de vânzare.
Beneficiarul îmi va comunica opţiunea sa […] (se indică modalitatea de comunicare a opţiunii).
În cazul în care beneficiarul va accepta oferta, acceptarea va fi făcută prin înscris autentic. De asemenea, un exemplar original al înscrisului îmi va fi comunicat în condiţiile menţionate mai sus.
Preţul la care se va face vânzarea va fi de […] Lei
Beneficiarul îmi va plăti preţul stabilit prin transfer bancar în contul cu numărul […], deschis pe numele […] la banca […], în termen de […] de la data la care va accepta oferta mea.
Modul de dobândire a dreptului de proprietate
Eu, oferantul, declar că am dobândit proprietatea asupra terenului prin cumpărare în baza Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. […] de notarul public […]
Dreptul meu de proprietate a fost înscris în Cartea Funciară cu încheierea nr […]/[…] emisă de Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară […]
Declaraţiile şi garanţiile ofertantului
Eu, ofertantul declar pe propria răspundere, cunoscând dispoziţiile Codului penal privind falsul în declaraţii următoarele:
– nu sunt în niciuna dintre situaţiile prevăzute de lege care atrag incapacitatea de a vinde;
– bunul imobil care face obiectul acestei convenţii este în proprietatea mea exclusivă, nu a fost înstrăinat, nu este sechestrat , grevat de sarcini, servituţi şi urmăriri de orice natură, conform extrasului de carte funciară pentru autentificare nr. …/… eliberat de Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară …, nu este clasat ca monument istoric, ansamblu sau sit arheologic, nu face obiectul unor litigii sau unor proceduri administrative de retrocedare a proprietăţii în baza legilor speciale, nu face obiectul unor contracte de închiriere/arendare şi nu a fost scos din circuitul civil.
– impozitele şi taxele datorate către stat achitate conform certificatului de atestare fiscală nr. … eliberat de ………….
– nu am formulat vreo altă ofertă de vânzare şi nu am încheiat cu altă persoană fizică sau juridică vreun alt pact de opţiune sau promisiune de vânzare – cumpărare a bunului respectiv şi mă oblig ca, pe toată durata acestei oferte, să nu-l grevez de sarcini sau servituţi, să nu formulez alte oferte de vânzare şi să nu închei acte de înstrăinare, pacte de opţiune sau promisiuni de vânzare cu un terţ.
Garantez pentru evicţiune şi vicii în condiţiile prevăzute de art 1695 şi art.1707 Cod civil.
Impozitele şi taxele datorate către stat achitate conform Certificatului de atestare fiscală nr. …, eliberat de …………. , acestea fiind în sarcina mea până la data la care se va realiza transferul dreptului de proprietate în patrimoniul beneficiarului.
Predarea bunului va avea loc în termen de …….. de la data la care acceptarea ofertei de către beneficiar îmi va fi comunicată . Mă oblig să-l înştiinţez pe beneficiar cu privire la primirea comunicării în vederea îndeplinirii obligaţiei de predare a bunului .
Mi s-a adus la cunoştinţă de către notarul public obligaţia de a plăti impozit pe venitul rezultat din transferul proprietăţii imobiliare, conform Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare , în cazul în care beneficiarul va accepta oferta mea şi se va realiza transferul proprietăţii în patrimoniul său.
Transferul dreptului de proprietate se va realiza dacă beneficiarul va accepta oferta , la data autentificării actului de acceptare.
Consimt ca în acest caz, dreptul de proprietate asupra bunului imobil să fie înscris în Cartea Funciară având ca titular beneficiarul şi mă oblig să remit acestuia titlul de proprietate, documentaţia cadastrală şi orice alte înscrisuri aflate în posesia mea care vor fi necesare acestuia.
II. Subsemnatul…. beneficiar mă oblig să-mi exprim opţiunea cu privire la acceptarea sau refuzul ofertei, în termenul stipulat de ofertant şi să comunic acestuia opţiunea mea în condiţiile cerute de acesta.
În cazul în care voi accepta oferta, cumpărarea bunului se va face cu preţul stabilit, în condiţiile menţionate în cuprinsul acestui act.
Notarul public instrumentator al prezentului act va îndeplini formalităţile de notare în Cartea Funciară a dreptului de opţiune al beneficiarului, conform art.902 alin.2 punctul 12 Cod civil.
Dreptul de opţiune se va radia din oficiu din Cartea Funciară dacă până la data expirării termenului de opţiune nu s-a înscris în Cartea Funciară o declaraţie de acceptare a ofertei însoţită de comunicarea acesteia, conform art.1668 alin.3 Cod civil.
Conform convenţiei părţilor, onorariul notarial pentru autentificarea acestui înscris este în sarcina….
Tehnoredactat la ………….., în …… exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, …… exemplare s-au eliberat părţilor.
Ofertant, Beneficiar,
[1] Pact de opţiune prin care proprietarul imobilului se obligă să vândă.
Buna ziua.
Va rog frumos sa-mi spuneti care este costul unui pact de optiune care priveste Vanzarea/cumpararea unui teren agricol extravilan.
Va multumesc anticipat.
Cu stima, Mihai Stanescu
Buna ziua cu respect,
Beneficiez de aceasta ambila optiune, de a pune o intrebare pentru o ruda care locuieste cu noi aici in Spania, si care a ajuns in situatia de neachitare a ratelor la un apartament. Deci va fi evacuat si va ramane cu o datorie destul de mare.
Are un teren cu o suprafata considerabila pe langa Bucuresti si se teme ca banca de aici sa nu il caute de bunuri in tara, desi apartamentul a fost considerat ca si gaj dar cine mai stie ce poate sa se ascunda in literele mici din contract.
A intrebat un avocat roman de aici si la acea data nu se facuse centralizare de date la nivel european deci nu era o problema.
El se gandeste sa faca un precontract tip „model de pact de optiune” pentru orice eventualitate ca sa-si protejeze bunul.
Considerati ca are valoare si greutate un astfel de „antecontract” in fata unei eventuale incercari (abuzive) a bancii de aici de recuperare a datoriei ?
Daca considerati viabil un astfel de antecontract cu siguranta va veni la dvs sa rezolve aceasta problema.
Daca nu abuzez prea mult. Exista vreun termen limita ca timp , 2-5-10 ani ptr un astfel de atecontract ?
Si o ultima intrebare in caz ca ar gasi client sa vanda terenul si apoi ar veni banca cu pretentii ar mai avea vreo sansa de revocare a contractului de vanzare cumparare ? Banuiesc ca un antecontract banca il poate ataca in instanta dar un contract nu cred.
Imi cer scuze ptr deranj si va multumesc anticipat din suflet.
Daniel
ps. e-mail : telva_2000@yahoo.es
u a fost înstrăinat, nu este sechestrat , grevat de sarcini, servituţi şi urmăriri de orice natură, conform extrasului de carte funciară pentru autentificare nr. …/…