Model de testament cuprinzând o substituţie fideicomisară şi o substituţie vulgară

Model de testament cuprinzând o substituţie fideicomisară şi o substituţie vulgară

Model de testament cuprinzând o substituţie fideicomisară şi o substituţie vulgară

T E S T A M E N T[1]

 

          Subsemnatul ………. domiciliat în ………., CNP ………,fără moştenitori rezervatari, dispun prin prezentul testament următoarele:

          Las lui  …………, domiciliat …………….., CNP ……………, în calitate de instituit, conform art. 993 Cod civil, imobilul situat in ………., înscris în Cartea Funciară ……a localităţii ……..,  nr. cad…………cu sarcina de a-l administra şi a-l preda, la decesul său, fratelui meu ……………., domiciliat în ……………, CNP……………….în calitate de substituit.

          Dispun ca, după decesul instituitului, fratele meu, să devină proprietar al acestui imobil, deoarece l-am dobândit de la bunicii mei şi doresc să rămână, în continuare, în patrimoniul  familiei noastre.

          În cazul în care fratele meu va deceda înaintea instituitului sau nu va dori să accepte acest legat, dispun ca imobilul să-i revină fiicei sale…………., în calitate de al doilea substituit, în conformitate cu dispoziţiile art. 1000 Cod civil[2].

          Acest testament a fost întocmit cu respectarea  art. 1044 cod civil şi reprezintă ultima mea voinţă.

      Prezentul testament se înregistrează pe cheltuiala subsemnatului în Registrul naţional notarial de evidenţă a liberalităţilor (RNL).

     Tehnoredactat la ………….., în …… exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNL şi  …… exemplare s-au eliberat părţii. 

                                                                                          Testator,

                                                                                                             Semnătura, …….


[1]În cazul în unui astfel de testament, i se va pune în vedere testatorului că poate dispune indisponibilizarea bunului pentru perioada în care acesta se află în patrimoniul instituitului.

[2]În lipsa acestei dispoziţii exprese a testatorului cu privire la predecesul sau renunţarea substituitului, legatul revine instituitului (art.1000 Cod Civil).

Lasă un comentariu