Model de act de împărţeală voluntară în cadrul PARTAJULUI JUDICIAR

Model de act de împărţeală voluntară în cadrul PARTAJULUI JUDICIAR

Pentru efectuarea împărţelii voluntare în cadrul PARTAJULUI JUDICIAR

(presupune existenţa unui proces de partaj pe rolul instanţei de judecată, recomandabil este ca părţile să se adreseze direct notarului, nu instanţei)

ACT DE ÎMPĂRŢEALĂ VOLUNTARĂ

Subsemnaţii_, domiciliaţi în_, moştenitorii dejunctului(ei)_, decedat(ă) la data de ,în_, cu ultimul domiciliu în_, care am acceptat în termen legal moştenirea şi am obţinut certificatul de moştenitor nr._din declarăm că

AM HOTĂRÂT SĂ ÎMPĂRŢIM PRIN BUNĂ ÎNVOIALĂ BUNURILE CE ALCĂTUIESC MASA SUCCESORALĂ,

asupra cărora ne aflăm în indiviziune.

Bunurile ce alcătuiesc masa succesorală sunt:_.

Bunurile enunţate am hotărât să le împărţim în modul următor:

1. Moştenitorul_, domiciliat în_, primeşte următoarele bunuri:

1._,

2._, etc.

2. Moştenitorul_, domiciliat în_, primeşte următoarele bunuri:

1._,

2._, etc.

In baza prezentului act, fiecare dintre noi vom intra în posesia bunurilor începând de astăzi, dată de când suntem socotiţi proprietarii exclusivi asupra bunurilor ce fac parte din loturile noastre.

Acest act îl vom prezenta instanţei de judecată să pronunţe o hotărâre judecătorească definitivă, prin care să-l consfinţească.

Declarăm că acest act reprezintă voinţa noastră liberă, neviciată, întocmit astăzi_în_exemplare

Semnăturile moştenitorilor_

Explicaţii teoretice

ÎMPĂRŢEALA VOLUNTARĂ

Notarul public, pe baza cererii de deschidere a procedurii succesorale, fixează termen pentru dezbaterea succesiunii şi citează pe toţi moştenitorii legali presupuşi şi pe legatari.

Dacă toţi moştenitorii se prezintă, îşi dovedesc calitatea şi se învoiesc asupra împărţelii, notarul public va redacta potrivit învoielii lor, actul de împărţeală voluntară, într-una din formele prevăzute de lege. Acest act poate fi cuprins şi în încheierea finală pe care o întocmeşte notarul public şi în baza căreia, în termen de 20 de zile, redactează certificatul de moştenitor (art. 81 alin. ultim şi 83 alin. 1 din Legea nr. 36/1995).

De asemenea, dacă a fost sesizată instanţa de judecată cu acţiune de partaj, părţile, în tot cursul procesului pot pune capăt stării de indiviziune, prezentând instanţei un înscris din care să rezulte modul cum înţeleg să-şi împartă bunurile, iar instanţa îl va consimţi printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Din acel moment intră în stăpânirea bunurilor prevăzute în actul de partaj voluntar fiind consideraţi că deţin bunurile direct de la defunct, conform art. 786 C. civ.

Proba partajului voluntar se face în condiţiile art. 1191 C. civ. (v. şi art. 729 şi 730 C. civ.).

Lasă un comentariu